Vágólapra másolva!
A rapid sakkozás királya, az indiai Viswanathan Anand negyedszer is győzött a korzikai rapid tornán, a rapid világbajnokság megnyerése után négy nappal újabb trófeát gyűjtött be. Anand az elődöntőben az orosz Alekszander Griscsuk ellen nyert, majd a döntőben kétszeres hosszabbítás után a bolgár Veszelin Topalovot kényszerítette megadásra.

Viswanathan Anand ismét bebizonyította, hogy a rapid sakkozásban nehéz őt legyőzni. A világranglistát vezető Garri Kaszparov távollétében is a sakkozás krémjét felvonultató rapid világbajnokságon fokozatosan lendült formába. A csoportmérkőzések során még döcögő játék után a kieséses rendszerű folytatásban már remekelt, a döntőben a klasszikus sakkozás világbajnokát, Vlagyimir Kramnyikot a döntőben legyőzve megérdemelten lett világbajnok.

Négy nappal franciaországi elsősége után újabb trófeát gyűjtött be, a hagyományos korzikai rapid tornán negyedszer lett első. A 16 között a horvát Cebalo elleni győzelemmel kezdett, majd Lautier volt a következő áldozata. Az elődöntőben a 20 éves orosz Alekszander Griscsukkal csatázott. Az első játszma óvatos játék után lett döntetlen, majd a másodikban némi izgalmak, kölcsönös tévelygések végén Anand fogadhatta a gratulációkat. A másik ágon a Topalovov-Shirov párharcot a bolgár sakkozó kezdte nyeréssel, s már-már készülhetett a döntőre, amikor saját helyzetét nehezítette meg egy súlyos elnézéssel, a spanyol nagymester kiegyenlített. Következett a két 10-10 perces parti, s lépésenként az 5 másodperc bonusz. Döntetlen az első összecsapásban, majd a pozíciós spanyol ütközetben Topalov kerekedett felül.

A döntőt Viswanathan Anand és Veszelin Topalov játszotta. Korábban 40 partit vívtak egymással, s a különböző időbeosztású játszmák utáni statisztika Anand 11-8 arányú vezetését mutatta. A korzikai párviadaluk egy igen bonyolult Nimzoindiai védelmű játszmával kezdődött meg, Anand gyalogáldozatokkal tartotta középen Topalov királyát, majd a kapkodásban remi lett az izgalmas összecsapás. Óvatosabban folytatták, variban örökös sakkal remiztek. A következő mini meccs is két döntetlennel zárult, majd két villámjátszma döntött Anand javára. Az 5-5 perc gondolkodási idő mellett Topalov egy érdekes bástyavégjátákban tévedt el, majd az indiai exvilágbajnoknak világossal már könnyebb dolga volt, bebiztosította győzelmét.