Vágólapra másolva!
Kim Clijsters könnyedén, két játszmában legyőzte az amerikai Chanda Rubint, így már biztosan bejutott a legjobb négy közé a női teniszezők Los Angelesben zajló, hárommillió dollár összdíjazású világbajnokságán. Jelena Gyementyijeva ellenben kiesett, Justine Henin-Hardenne-nek pedig kőkeményen meg kellett dolgoznia a sikerért Anasztaszija Miskina ellen.

Nagyobb meglepetések nélkül ért véget a női teniszezők Los Angeles-i világbajnokságának második játéknapja, az esélyesek hozták a kötelezőt: Kim Clijsters könnyedén gyűrte le az első napon Amélie Mauresmót megtréfáló Chanda Rubint; a francia Jelena Gyementyijeva ellen javította ki csütörtöki botlását, végleg kiejtve az oroszt; Justine Henin-Hardenne kínkeservesen ugyan, de megszerezte első győzelmét Anasztaszija Miskina ellen.

A világelsőségre hajtó, idén két Grand Slamet nyert belga két és fél órát töltött a pályán, keljünk azonban rögtön védelmére: lázasan, influenza által kínozva mérkőzött meg az orosszal, az első szettben pulzusát és vérnyomását is ellenőrizni kellett, valamint az egész találkozó alatt gyógyspray-vel próbálta csillapítani torokfájását. Nem csoda hát, hogy rögtön 5:0-s hátrányba került, zsenialitását bizonyítandó azonban innen is talpra tudott állni. Zsinórban hét játékot nyert, így értelemszerűen 7:5-re megnyerte az első felvonást, hogy aztán a másodikat ugyanilyen arányban veszítse el. Pedig 3:5 után még utolérte az oroszt, ám egy elrontott fonák röpte után elkönyvelhette, hogy döntő játszma következik.

Miskina ebben is nyerésre állt, 5:4-nél a meccsért adogathatott, mégis Henin örülhetett: előbb egyenlített, majd besöpörte az utolsó két játékot. A játéknapon utolsóként rendezett meccs krónikájához tartozik még, hogy igazolódni látszik a szervezők (és mindenki) aggodalma a nézőszámot illetően: a harmadik játszmára olyan kevesen maradtak a húszezres STAPLES Centerben, hogy a játéktérhez közelebb húzódva az aréna első néhány sorában elfértek...

"A nátha miatt kissé nehézkesen lélegeztem, ám igyekeztem nyugodt maradni, s ez segített" - árulta el a siker receptjét Henin a találkozó után. "A harmadik szett vége felé ugyan kissé megijedtem, hogy Miskina vezet, de úrrá lettem a pánikon, s végül a magam javára fordítottam az állást. Fontos győzelem volt, az egyszer biztos." Amennyiben a belga legalább a második helyen végez csoportjában, azaz bejut az elődöntőbe, átveszi a világelsőséget a címvédő, a pontgyarapításban ezáltal nem igazán reménykedhető Kim Clijsterstől.

A tavalyi győztes egyébiránt már páholyban érezheti magát, miután Gyementyijeva után az első napon Mauresmót megleckéztető Chanda Rubint is elkalapálta. Clijsters ezúttal kétszer annyi játékot veszített, mint csütörtökön, ám sikere így sem forgott veszélyben. "Két jó meccsen vagyok túl, megnyugtató, hogy immáron biztosan továbbjutottam" - mondta utóbb.

A nap harmadik összecsapásán Mauresmo biztosan győzte le Gyementyijevát, s mivel az orosz második vereségét szenvedte el, a Rubin elleni találkozótól függetlenül kiesett.

WTA-világbajnokság, Los Angeles (3 millió dollár, fedett, kemény pálya)

Vörös csoport:
Clijsters (belga, 1. kiemelt) - Rubin (amerikai, 8.) 6:4, 6:4
Mauresmo (francia, 4.) - Gyementyijeva (orosz) 6:3, 6:2

Fekete csoport:
Henin-Hardenne (belga, 2.) - Miskina (orosz, 5.) 7:5, 5:7, 7:5