Vágólapra másolva!
A kanadai Vancouver november 14-22. között minden idők legnagyobb szabású súlyemelő-világbajnokságának ad otthont. Az olimpiai kvalifikációs versenyen a magyar szakvezetés a nőknél és a férfiaknál is négy athéni kvóta megszerzésében bízik.

Amint azt a nemzetközi és a magyar súlyemelő szövetség közös, budapesti sajtótájékoztatóján pénteken bejelentették, a 2010-es téli olimpia helyszínén a 73. férfi és a 16. női súlyemelő vb-n a nevezések alapján 87 ország közel 700 versenyzőt indít. A sportág történetének legnagyobb szabású viadalán lesznek olyan súlycsoportok, amelyek versenyeit egy teremben nem is lehet majd megrendezni. Az eleddig nem tapasztalt érdeklődésnek egyszerű a magyarázata: a vb gyakorlatilag az egyetlen olimpiai kvalifikációs verseny, a "pótvizsgákon" már csak olyan kis nemzetek juthatnak athéni kvótákhoz, amelyek Vancouverben egyet sem szereznek.

A rendszer könnyen átlátható: a kvótákat a nemzetek pontversenyében elfoglalt helyezések alapján osztják ki. A férfiaknál az 1-6. helyezett országok hat, a 7-13. helyezettek öt, a 14-20. helyezettek négy, a 21-27. helyezettek három; a nőknél az 1-9. helyezettek négy, a 10-14. helyezettek három, a 15-17. helyezettek két olimpiai kvótához jutnak. A férfiaknál nyolc, a nőknél hét súlycsoportban rendeznek versenyeket, de a kvalifikációs szisztémából kitűnik, hogy az az ország, amely maximálisan kihasználja a lehetőségeit, is csak hat férfi és négy női versenyzőt indíthat Athénban. A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség magyar elnöke, Aján Tamás szerint a rendszer igazságos, hiszen egyetlen ország sincs, amelyik minden kategóriában rendelkezne világklasszisokkal, s azt is figyelembe kellett venni, hogy az olimpián csupán 260 súlyemelő (170 férfi és 90 női versenyző) vehet részt.

Nálunk egyértelműen a gyengébb nem az erősebb, s remélhetjük, hogy a vb-n még a sérülés miatt nem induló világbajnok Likerecz Gyöngyi nélkül is az 1-9. helyek valamelyikén zárunk, ami a maximálisan elérhető négy kvóta megszerzését jelentené. A 69-kg-ban Krutzler Eszter, valamint a +75 kg-ban Varga Viktória jó eséllyel pályázik dobogós helyezésre.

A férfiaktól szintúgy négy kvóta elvárása a realitás, ehhez nekik elegendő a 14-20. helyek egyikén végezni. Az első 13 közé kerülés, vagyis az öt kvóta megszerzése az "álom" kategóriába tartozik, amint azt Dolovai Tamás, a Magyar Súlyemelő-szövetség elnöke véli. A kvóták egyébként nem névre szólóak, ami azt jelenti, hogy a jelenleg hát- és gerincsérüléssel bajlódó Likerecz sem maradt még le az olimpiai részvételről.

A sajtótájékoztatón Aján Tamás bejelentette, hogy a vancouveri vb-n rendkívül szigorú doppingvizsgálatok lesznek, az első hat helyezettet plusz két kisorsolt versenyzőt minden súlycsoportban ellenőriznek, de több emelőt szúrópróbaszerűen is. A vizsgálatok kiterjednek az elmúlt hetekben ismertté vált mesterséges szteroid, a THG kimutatására is.

A magyar vb-csapat, férfiak: Tancsics László (56 kg), Farkas Zoltán, Kecskés Zoltán (69 kg), Baranyai János (77 kg), Diószegi Sándor, Ehrlich György (94 kg), Gyurkovics Ferenc (105 kg), Stark Tibor (+105 kg); nők: Ráki Henrietta (58 kg), Nagy Nikoletta, Nagy Szilvia (63 kg), Krutzler Eszter (69 kg), Dankó Ilona, Laczi Katalin (75 kg), Varga Viktória (+75 kg). A vb-csapat tagjai október 31-től a Dominikai Köztársaságban edzőtáboroznak, s november 11-én repülnek át Vancouverbe.

Fábik Tibor