Vágólapra másolva!
A világranglistát fölényesen vezető Garri Kaszparov november 11. és 18. között New Yorkban négyjátszmás páros mérkőzést játszik az X3D Fritz számítógépes programmal. Kaszparov "sztereó-szemüveggel" látja majd a virtuális táblát, amely szinte úszik a levegőben, lépése bemondásra jelenik a táblán. Kaszparov januárban a Deep Junior program ellen 3-3-ra végzett, ezúttal a Fritz-program különlegesen fejlesztett változatát tesztelheti.

A világranglista-vezető Garri Kaszparov elutazása előtti interjújában elégedetlenségének adott hangot, hogy riválisai kerülik vele a megmérkőzést. Nem kívánta kommentálni a FIDE elnökének, Kirszan Iljumzsinovnak a döntését, hogy megváltoztatta a világbajnoki ciklust, már biztos, hogy nem jön létre az ukrán Ruszlan Ponomarjovval a világbajnoki döntője. Egyértelműen Ponomarjovot hibáztatja a mérkőzés meghiúsulásáért. A világbajnoki döntő körüli huzavona miatt mondta le a januári Corus szuperversenyen való részvételét, a holland rendezők augusztus végéig várták tőle a végleges választ.

Kaszparov februárban a linaresi szuperversenyen játszik, ahol ismét megmérkőzik Kramnyikkal, Lékóval, Shirovval, Topalovval és Radzsabovval. Az orosz exvilágbajnok csodálkozásának adott hangot, hogy a spanyol rendezők ismét meghívták az azeri Radzsabovot, aki az idei tornán utolsó lett. Jól emlékezünk még a banketten kitört botrányra, Kaszparov felháborodottan vette tudomásul, hogy a sakkhoz kevéssé értők Radzsabov elleni vesztését minősítették a torna legjobb játszmájának. A világranglista-vezető másrészt örül, hogy ismét két partit vívhat legyőzőjével. Kaszparov meglepődött, hogy Anand inkább Moszkvában, az Aeroflot versenyén játszik a linaresi torna helyett. Az exvilágbajnok pályafutása elnézésének minősítette Krétán a Klubcsapatok Európa Kupáján Huzmantól elszenvedett vereségét, dicsérte honfitársát, Szvidlert, akit az idei Oscar-díj várományosának tekint.

Kaszparov nagy kihívásnak nevezte újabb mérkőzését a legjobban felkészített programmal szemben. A "sztereó-szemüveget" először júliusban próbálta ki, majd beleegyezett a csatába. A táblát kedvére állíthatja be, hogy minél jobb szögben láthassa a választott Staunton figurákat, megkapta az X3D Fritz egyik változatát, így alaposan készülhetett az összecsapásra. A mérkőzés szponzora az X3D, amely több, mint egymillió dollárral támogatja a viadalt, arról nincs hír, hogy Kaszparov mennyi honoráriumot kap játékáért. A hamburgi ChessBase egyik vezetője, Frederic Friedel januárban, a Kaszparov-Deep Junior mérkőzés idején találkozott az X3D cég munkatársaival és gyorsan megszületett a megállapodás, hogy együtt kifejlesztik a Fritz program új változatát. Friedel úr úgy ítéli meg, hogy a programnak nagy esélye van a győzelemre, nem azért, mert a sakktábla X3D formátumú lesz, hanem azért, mert az ember könnyebben hibázik, s az egyre fejlődő programok képesek arra, hogy ezeket kihasználják. "Amennyiben Kaszparov érzelmeit kordában tudja tartani, akkor nyerhet. Ha félni fog a hibázástól, akkor a program győz" - nyilatkozta Friedel úr.

Verőci Zsuzsa