Vágólapra másolva!
Kim Clijsters sikerével fejeződött be a női teniszezők Los Angelesben zajló, hárommillió dollár összdíjazású világbajnoksága, miután a döntőben a belga játékos könnyedén, egy óra alatt győzött a francia Amélie Mauresmo ellen.

A STAPLES Centerben lebonyolított finálét Mauresmo kezdte jobban: azonnal elnyerte a jelenlegi világelső - hétfőtől már honfitársa, Justine Henin-Hardenne lesz az élen 75 pontos előnnyel - adogatójátékát. Ám ezután már csak egy teniszező volt a pályán: Clijsters szinte úgy nyerte a pontokat, ahogyan akarta, egyre magabiztosabban szervált, s alapvonalon szinte verhetetlen volt. A hálóhoz mindketten csak nagyon ritkán "merészkedtek".

A második, s egyben utolsó szett is a belga sztár fölényét hozta: Mauresmo azonnal elvesztette saját adogatását - látszott, hogy "lélekben" már feladta a finálét. Ezután Clijsters sorozatban még további öt játékot nyert, s így megvédte WTA-világbajnoki címét, amelyet tavaly hódított el először, amikor legyőzte az amerikai Serena Williamst. Clijsters Steffi Graf 1996-os diadala óta az első olyan játékos lett, aki zsinórban kétszer tudta megnyerni az idényzáró viadalt.

"Nagyon elégedett és boldog vagyok, mert - néhány apróbb megingástól eltekintve - az egész torna során jól és pontosan teniszeztem. Öt mérkőzésen csupán két játszmát veszítettem: egyet Mauresmo ellen még a csoportmérkőzések során, a másikat pedig Capriati nyerte az elődöntőben. Örülök, hogy ilyen szép sikerrel fejeztem be az évet, s ez azt jelenti számomra, hogy még nagyobb elszántsággal kezdhetem meg a következőt" - nyilatkozta a belga teniszező, aki sikeréért egymillió-harminc dollárt kapott (a jelképes bónuszt azért, mert a WTA idén ünnepli fennállása 30. évfordulóját), míg a vesztes francia 500 ezerrel "vigasztalódott". Clijsters ez évi összes keresete 4 091 594 dollárra rúg, ezzel a sportág történetének első női játékosaként lendült túl a négymilliós határon.

"Próbáltam úgy teniszezni, mint az elmúlt néhány napban, de Kim egyszerűen nem hagyott érvényesülni. Vigyázott, hogy rövid labdákkal ne hozza kellemetlen helyzetbe magát, esélyem sem volt támadni. Mondjuk amúgy sem voltam életem formájában, nem nagyon találtam a ritmust, ma ennyire futotta. Hibáimmal sokat segítettem ugyan Kimnek, de nem kétséges: rászolgált a győzelemre" - foglalta össze érzéseit Mauresmo.

Végezetül szóljunk a nézőszámról: sokan féltették a tornát attól, hogy a Williams nővérek távolléte miatt érdektelenségbe fullad, nagyot azonban nem buktak a szervezők. A tavalyi döntőre ugyan a mostani 8925-nél 1307-tel több néző látogatott ki, de akkor egy amerikai is érdekelt volt a végjátékban. A viadal egy hete alatt összesen 44889 nézőt regisztráltak, ami a tavalyihoz képest bizony előrelépés: 2002-ben 41260-an voltak.

WTA-világbajnokság, Los Angeles (3 millió dollár, fedett, kemény pálya), döntő:
Kim Clijsters (belga, 1. kiemelt) - Amélie Mauresmo (francia, 4.) 6:2, 6:0.

Clijstersnek a duplázás már nem sikerült, miután párosban - oldalán a japán Szugijamával - három szettben vereséget szenvedett a Virginia Ruano Pascual, Paola Suarez (spanyol, argentin) duótól.

páros, döntő:
Virginia Ruano Pascual, Paola Suarez (spanyol, argentin, 2.) - Kim Clijsters, Szugijama Ai (belga, japán, 1.) 6:4, 3:6, 6:3