Vágólapra másolva!
Dariusz Michalczewski nem adja fel: a WBO október 18-án detronizált profiboksz-világbajnoka a mexikói Julio-César Gonzáleztől elszenvedett pontozásos vereség után elment vakációzni, de most úgy nyilatkozott a Bildnek, hogy lobog még benne a tűz, és újból világbajnok akar lenni.

Az Universum Box Promotion 35 éves alkalmazottja - ekként Erdei Zsolt klubtársa - az utóbbi heteket Mauritius szigetén töltötte, az Indiai-óceán turistaparadicsomában próbált gyógyírt találni testi és lelki sebeire, új barátnője, Patrizia társaságában. (A "Tigris" lengyel feleségét, két gyermeke édesanyját, Dorotát cserélte le a jóval fiatalabb.) A déltengeri kiruccanás a jelek szerint visszaadta Michalczewski életerejét, mert Hamburgba visszatérve kijelentette: "Még ég bennem a tűz!"

A jelenleg megfázással betegeskedő Michalczewski a közeljövőben leül egy tisztázó beszélgetésre Klaus-Peter Kohllal a folytatásról. "Amikor kiléptem a szorítóból a kölni Color Line Arenában, nem éreztem úgy, hogy veszítettem volna. Aztán elrepültem Mauritiusra, s ott roppant furcsa, de kellemes benyomások értek. Rengeteg német turistával találkoztam, s mindegyik így köszönt rám: 'Halló, bajnok!' S mindegyiknek el kellett magyaráznom, hogy sajnos már nem vagyok bajnok, mert kikaptam Gonzáleztől. De erre ők azt válaszolták, hogy nem baj, nekik én maradok a bajnok."

Michalczewski bevallja, a szurkolók reakciója nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a folytatás mellett döntött. "Nem vagyok egy Henry Maske-típus, aki az első vereség után bedobja a törölközőt. Érzek még magamban erőt a folytatáshoz."

A Tigris három feltételt szab a folytatáshoz:
1. A gázsinak megfelelő nagyságúnak kell lennie - ez nem lehet probléma, mert az Universum mindig busásan megfizette frontemberét.
2. Az ellenfélnek is megfelelőnek kell lennie. A legjobb egy visszavágó lenni Gonzalezzel.
3. A meccsnek világbajnoki címért kell mennie. "Nincs szükségem felhozó meccsre, én annál magasabb színvonalat képviselek. A WBC-címmeccs megfelelne, de a WBA-korona is érdekel. A lényeg, hogy a világbajnoki cím legyen a tét."

Apró probléma: a WBC-nek Roy Jones Jr. a világbajnoka, akivel Michalczewskinek fénykorában sem sikerült megverekednie. Ennél a szervezetnél a Tigris csak negyedik a kihívók sorában Antonio Tarver, Paul Briggs és Stipe Drews mögött. Ami a WBA-t illeti, itt az olasz Silvio Branco a világbajnok, s Michalczewski az egyes sorszámú kihívó. A Fightnews összevont ranglistáján Roy Jones Jr., Antonio Tarver, Julio González, Dariusz Michalczewski a sorrend.

S azt sem árt tudni, hogy ha minden jól megy, akkor január 18-án Erdei Zsolt megmérkőzik Gonzálezzel a WBO világbajnoki övéért.

Ch. Gáll András

[origo]