Vágólapra másolva!
December közepén jelenik meg a Chess Informant 88. kötete. A júniustól októberig tartó időszak 490 legérdekesebb játszmáját tartalmazza a kötet. A megnyitáselméleti szempontból fontos partikat változatként elemzik. A júniusi egyéni Európa-bajnokság, a szeptemberi Klubcsapatok Európa Kupája mellett a dortmundi szuperverseny, az orosz bajnokság  küzdelmei állhatnak az érdeklődés középpontjában. Döntött a nemzetközi szaktekintélyekből álló kilenctagú zsűri, a 87. kötet legjobb játszmájának a budapesti Tehetség és Kurázsi tornán játszott Polgár Judit-Berkes Ferenc összecsapást választotta. Judit remek támadójátszmában győzött.

Ismét nagy munkában a belgrádi szerkesztőség, a júniustól októberig tartó időszak legfontosabb játszmáit tartalmazó 88. Chess Informant december közepén jelenik meg. Nagyszabású versenyek érdekes összecsapásait maguk a főszereplők elemzik, 490 játszmát és 461 változatként közölt partit tartalmaz majd az újabb könyv, a sakkozók legnépszerűbb kiadványa. Az isztambuli egyéni Európa-bajnokságról, a Klubcsapatok Európa Kupájáról, a dortmundi szuperversenyről szép számmal találunk partikat, de természetesen nem hiányozhatnak az orosz bajnokság legérdekesebb összecsapásai sem. A mellékletben ezúttal a legendás jugoszláv nagymester, az 53 éves Ljubomir Ljubojevic pályafutását idézik fel, legjobb játszmáiból, kombinációiból és végjátékaiból közölnek válogatást. A Chess Informant honlapján, a www.sahovski.co.yu oldalon már megrendelhető a könyv elektronikus változata, amely a Chess Informant Reader, illetve a Chess Expert programokkal használható.

Döntött a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri, az előző kötet legjobb játszmájának Polgár Judit és Berkes Ferenc összecsapását választotta. A budapesti Tehetség és Kurázsi nagymesterversenyen játszott parti méltán érdemelte ki a kollégák elismerését. Judit nagyszerű támadójátszmában aratott villámgyőzelmet a legfiatalabb magyar nagymester ellen. A bevezető tisztáldozatot egy fantasztikus "csendes lépés" követte, sötét nem tudta megakadályozni, hogy nagymesternőnk kinyissa a h vonalat. Látványos bástyaáldozat fejezte be a remek partit, de érdemes a változatokat is gondosan lejátszani, hiszen a játszma mintául is szolgálhat, hogy miként kell támadást vezetni különböző oldalra történt sáncolás esetén. A lehetséges 90 pontból Judit nyerése 69 pontot könyvelhetett el, 13 ponttal előzte meg a Shirov-Van Wely partit.

Nem unatkozunk a tavalyi Bundesligán vívott játszmán sem. Itt a középen rekedt sötét király körül gyülekeztek gyorsan a viharfelhők. A harmadik helyre 49 ponttal Short győzelmét jelölték a bírák. A budapesti torna angol győztese tisztáldozattal bénította meg a német Lutz hadállását. Tanulságos taktikai motívumokat ismerhetünk meg a negyedik helyezett Drejev-Tiviakov partiban is, itt is különböző oldalra sáncoltak a küzdő felek, s világos támadása nagy erővel bontakozott ki. A sötét királyállást felrobbantó minőségáldozat igen hatásos volt. Linaresben a FIDE világbajnoka, Ruszlan Ponomarjov két nagy riválisától, Vlagyimir Kramnyiktól és Garri Kaszparovtól is vereséget szenvedett. Az ukrán nagymester döntő hibákat követett el, kevés ellenállást tanúsított. Kramnyik nyerése 39, Kaszparové 32 pontot kapott.