Vágólapra másolva!
Andy Roddick robbantott, világelsőként zárta az évet, Justine Henin-Hardenne pedig bebizonyította, hogy nem a méret a lényeg: a 167 centi magas belga két Grand Slamet nyert, s szintén elsőként várhatja 2004-et. Pete Sampras szögre akasztotta az ütőt, Martina Navratilova pedig kilenc tornagyőzelemmel tért vissza.

Sport 2003 - mind megnézem!

Annyi mindenre lehetne kihegyezni egy efféle összefoglaló írást: arra, hogy véget ért a Williamsek uralma a női teniszben, helyettük a belgák lettek a pályák rémei. Esetleg arra, hogy Andy Roddick végigparádézta az év második felét, minek következtében megkaparintotta az év végi világelsőséget, vagy, hogy Martina Navratilova hét tornát nyert meg párosban (plusz két Grand Slamet vegyes párosban, Leander Paes oldalán). A sort talán az év végére szenzációs formába került Roger Federer méltatásával zárhatnánk, ám a magunk részéről úgy gondoljuk: az idei év legfontosabb (legemlékezetesebb, legszomorúbb, kinek hogy) eseménye Pete Sampras visszavonulása volt.

A világ valaha volt legjobb férfi teniszezőjének tartott Sampras augusztusban jelentette be, hogy leteszi az ütőt. Nem mondhatnánk, hogy sokkolta volna a világot, elvégre a döntését megelőző egy évben nem lépett pályára: utolsó meccsét a tavalyi US Openen játszotta, amelynek fináléjában örök riválisát (és barátját), Andre Agassit győzte le. Felejthetetlen meccs volt, ahogy Sampras egész pályafutása is az. Hiányozni fog a pályákról, mert hiába vannak nála tehetségesebb játékosok is a földön (lásd Roger Federer), nála nagyobb alázattal senki nem állt hozzá ehhez a játékhoz. Mondjuk, enélkül nem is gyűjtött volna be 14 Grand Slam-trófeát, s nem állt volna zsinórban hatszor a világranglista élén év végén.

A "mostaniak" közül egyvalaki eredhet Pistol Pete nyomába, mégpedig a már említett Federer. A svájcit vajkézzel áldotta meg a sors, játéka néha a tökéletesség határát súrolja, ám fejben még nem elég érett. Persze, aki látta őt teniszezni a szezonzáró Mesterek Kupáján, másképp gondolhatja (veretlenül lett bajnok), ám nem árt megjegyezni: Sampras-utódként majd akkor emlegethetjük, ha formáját évekre állandósítani tudja. Ettől függetlenül zseniális játékos, s sokan úgy vélik, inkább megérdemelte volna az év végi világelsőséget, mint Andy Roddick.

Csakhogy az ATP Race az egész esztendő eredményeit összegzi, s ez alapján Roddick megérdemelten lett első. A fiatal jenki Agassi egykori trénerének, Brad Gilbertnek köszönheti előretörését (a Roland Garros után adta kezébe a marsallbotot), az edző keze alatt valósággal verhetetlen lett. Két Mester-torna-diadal után lendületből behúzta a US Opent is, s noha az év végére kissé kifulladt, per pillanat nincs nála elégedettebb teniszező a földön. (Ő volt egyébiránt az év meccsének egyik résztvevője is, az Australian Open negyeddöntőjében ötórás meccsen, a döntő szettet 21:19-re nyerve ejtette ki a marokkói Junesz el-Ajnauit.)

A nőknél ellenben sok a ráncos arc, mert annak ugyan mindenki örül, hogy véget ért a Williamsek uralma (ehhez azért kellett néhány sérülés, no meg az is, hogy Richard papa kicsit rálépjen a fékre), ám helyettük kapott másik két egyeduralkodót a sportág. Egyiküket Kim Clijstersnek, másikukat Justine Henin-Hardenne-nek hívják, nemzetiségüket tekintve mindketten belgák. A Williamsek "távollétében" (Serena azért nyert az Australian Openen és Wimbledonban is) Henin két Grand Slamet (Roland Garros, US Open) csinált végig veretlenül idén (a finálékban mindkétszer Clijsterst verve), az év végi világbajnokságon ugyanakkor honfitársa volt a jobb. A világranglista első két helyét mindenesetre kibérelték, már a Williamsek ellen sem esélytelenek. Sőt...

Az idei év még egy nagy visszatérőről, Martina Navratilováról is szólt. A tenisz nagyasszonya párosban hét tornagyőzelmet aratott, ehhez vegyes párosban két Grand Slam-címet is hozzátett. Nem akármilyen tett, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a csehszlovákból amerikaivá lett Navratilova már 48. életévét tapossa!

Ami minket, magyarokat illet, különösebben nem panaszkodhatunk 2003-ra, hiszen a hölgyek közül hárman (Mandula Petra, Czink Melinda, Kapros Anikó) is az első százban fejezték be az évet. Mandula a Roland Garroson a negyedik fordulóig jutott, az Australian Openen elődöntős volt párosban, Kapros Wimbledonban felverekedte magát a főtáblára, ahol még két meccset nyert (ugyanitt Mandula negyeddöntőig jutott párosban), Czink Melinda pedig élete második Grand Slam-tornáján, a US Openen két fordulót ment, majd kikapott az egykori világelső Lindsay Davenporttól. A férfiaknál nem nagyon termett babér számunkra, de ezen nem szabad csodálkozni, első számú játékosunk, Sávolt Attila ugyanis folyamatosan sérülésekkel bajlódott. A Roland Garroson azért eljutott a harmadik fordulóig, ahol Guillermo Coria állította meg. Érdemes kiemelni Noszály "Nagy Ő" Sándor teljesítményét is: egyrészt azért, mert győzni tudott az ob-n, másrészt azért, mert a nemek csatájában kikapott Mandula Petrától.

Összegezve: jó volt a 2003-as év (még akkor is, ha Kurnyikova úgy döntött, visszavonul), de a következő még jobbnak ígérkezik. Visszatérnek ugye a Williamsek, a férfiaknál még kiegyenlítettebbnek tűnik a mezőny, lesz kiért, miért izgulni. De hogy visszatérjünk az elejére: kár, hogy Sampras mindebből kimarad.

Az idei Grand Slam-győztesek

Australian Open:
Férfi egyes: Andre Agassi (amerikai)
Női egyes: Serena Williams (amerikai)
Férfi páros: Llodra, Santoro (francia)
Női páros: S. Williams, V. Williams
Vegyes páros: Navratilova, Paes (amerikai, indiai)

Roland Garros:
Férfi egyes: Juan Carlos Ferrero (spanyol)
Női egyes: Justine Henin-Hardenne (belga)
Férfi páros: M. Bryan, B. Bryan (amerikai)
Női páros: Clijsters, Szugijama (belga, japán)
Vegyes páros: Raymond, M. Bryan (amerikai)

Wimbledon:
Férfi egyes: Roger Federer (svájci)
Női egyes: Serena Williams
Férfi páros: Woodbridge, Björkman (ausztrál, svéd)
Női páros: Clijsters, Szugijama
Vegyes páros: Navratilova, Paes

US Open:
Férfi egyes: Andy Roddick (amerikai)
Női egyes: Justine Henin-Hardenne
Férfi páros: Woodbridge, Björkman
Női páros: Ruano-Pascual, Suarez (spanyol, argentin)
Vegyes páros: Srebotnik, B. Bryan (szlovén, amerikai)