Vágólapra másolva!
Sikeres esztendőt zár sakkozásunk. A plovdivi sakkcsapat Európa-bajnokságon női válogatottunk fantasztikus hajrával lett ezüstérmes. Utánpótlásunk legjobbjai aranyérmesként zárták a Balatonlellén megrendezett 18 éven aluliak csapat Európa-bajnokságát, a 16 éven aluliak világbajnokságán, Törökországban is együttesünk győzött. Balogh Csaba Budván korcsoportos Európa-bajnoki címet szerzett. Lékó Péter négy világbajnokot és exvilágbajnokot megelőzve nyerte meg a linaresi szuperversenyt. Polgár Judit is remek eredményekkel büszkélkedhet, második lett Wijk aan Zee-ben és Budapesten, győzött az Essent tornán, kilencedszer választották az év sakkozónőjének. Lékó hatodszor lett az év sakkozója.

Sport 2003 - mind megnézem!

Legjobbjainkat 2004-ben, az októberi 36. sakkolimpián, Spanyolországban nagy feladat várja, a bledi ezüstérem megvédéséért szállnak harcba. Lékó Péter egyéni versenyein Wijk aan Zee-ben, Linaresben, Monacóban és Dortmundban találkozik a sakkvilág krémjével, s remélhetőleg lejátszhatja Vlagyimir Kramnyik elleni világbajnoki döntőjét. A teljesség igénye nélkül tekintsük át a búcsúzó esztendő legfontosabb versenyeit, eseményeit.

A január 1-től érvényes, az Élő-pontszámok alapján összeállított ranglistát Garri Kaszparov vezette 2847 ponttal, pontosan negyvennel előzte meg honfitársát, a klasszikus sakkozás világbajnokát, Vlagyimir Kramnyikot. Az indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand 2753-mal megőrizte harmadik helyét, a bolgár Veszelin Topalov 2743 ponttal a negyedik, míg Lékó Péter 2736-tal az ötödik helyen kezdhette az évet. Polgár Judit 2700 ponttal a 13., Almási Zoltán 2676-tal a 26. volt a legjobbak listáján.

Hastings a legnagyobb hagyományokkal rendelkező versenysorozat. 1895-ben rendeztek először tornát, amelyet a 19. század legerősebb versenyeként jegyeztek. Az angol tengerparti városban 1920-tól csak a második világháború éveiben nem rendeztek viadalt, az idei immár a 78. volt a sorozatban. Harminc év után dán győzelem született, Nielsen a 12-es kategóriájú, 10 résztvevős versenyt félpontos előnnyel nyerte meg.