Vágólapra másolva!
A Magyar Súlyemelő-szövetség csütörtöki elnökségi ülésén elmaradt a bizalmi szavazás Zsuga Imre szövetségi kapitány személyét illetően, de csak azért, mert a szakvezető szerződését már az ülés előtt kölcsönös megegyezéssel felbontották.

A novemberi vancouveri világbajnokságon versenyzőink a remélt nyolc olimpiai kvótából hetet megszereztek (a férfiak négyet, a nők hármat), de a női vonalon elmaradt egy kvóta azt jelenti, hogy négy éremesélyes emelőnk - Krutzler Eszter, Dankó Ilona, Varga Viktória és a vb-t kihagyó Likerecz Gyöngyi - egyike biztosan nem lehet ott az olimpián. Dolovai Tamás, a Magyar Súlyemelő-szövetség elnöke jelezte, hogy elégedetlen Zsuga Imre szövetségi kapitány munkájával, s úgy tervezte, hogy a csütörtöki elnökségi ülésen titkos szavazást kér arra, hogy a határozatlan ideig szóló rendelkező szakvezetőre bízzák-e a közvetlen olimpiai felkészülés irányítását. Ám a szavazásra végül nem került sor.

- Mi történt az elnökségi ülés előtt? - kérdeztük Dolovai Tamást.
- Négyszemközti beszélgetésre kértem a szövetségi kapitányt, amelynek eredményeképp megállapodtunk, hogy szerződést bontunk egymással.

- Zsuga Imre belátta a hibáit?
- Részben igen, részben nem, de azzal egyetértett, hogy elvesztette az elnökség bizalmát.

- Ezek után hogyan zajlott le az elnökségi ülés?
- Nyugodt légkörben értékeltük ki a világbajnokság tanulságait, de kénytelenek voltunk megállapítani, hogy a válogatott szereplése nem tekinthető sikeresnek. Egyes versenyzők kiesése, a sok hiba, a rossz versenyeztetés, és a nem megfelelő csapatszellem megbosszulta magát. Konklúzióként azonban abban maradtunk, a közelmúlt történéseinek további boncolgatása helyett inkább előre tekintünk, hogy a jövő évi athéni olimpián élni tudjunk a hét kvóta adta lehetőséggel.

- Mikorra lesz új szövetségi kapitány?
- A posztra a Magyar Súlyemelő-szövetség alapszabályának értelmében pályázatot írunk ki, s remélem, hogy a nyertes január 15-én már munkába is állhat.

- Mit gondol, sokan pályáznak majd, vagy éppen ellenkezőleg, "lasszóval" kell kapitányt fogni?
- Se ez, se az. Úgy gondolom, hogy nagy tülekedés nem lesz, de azért nem lasszóval kell kapitányt fognunk. Neveket, jelölteket ne várjon tőlem, de annyit elárulhatok, hogy a magam részéről azt szeretném, ha az új szövetségi kapitány a fiatal edzői gárdából kerülne ki.

- Az elnökségi ülésen az olimpiára abban a vonatkozásban tekintettek-e már előre, hogy mi lesz a válogatási szisztéma a megszerzett hét kvótára?
- Ez már legyen az új szövetségi kapitány gondja.

Zsuga Imre hivatalosan 2003. december 31-én távozik a szövetségi kapitányi posztjáról, s ekkor szűnik meg Haragos Attila válogatott edzői státusza is.

Fábik Tibor