Vágólapra másolva!
Az orosz atlétikai szövetség sajtótájékoztatóján Valerij Kulicsenko szövetségi kapitány bejelentette, hogy a legerősebb csapatukkal jönnek a 2004. március 5-7. közötti budapesti fedett pályás atlétikai világbajnokágra.

"Minden sztárunk jelezte, hogy részt szeretne venni a budapesti világbajnokságon, amit az olimpia előtt a felkészülés fontos állomásának tekintünk" - jelentette be Kulicsenko kapitány azon a sajtótájékoztatón, amelyen több kiválóság személyesen is jelen volt. Többek között Tatjana Lebegyeva, aki az augusztusi párizsi szabadtéri világbajnokságon megnyerte a női hármasugrást. Az extrém hajviseleteiről is elhíresült atlétanő elmondta, hogy semmiképpen sem akar rápihenni az olimpiára. A téli fedett pályás szezonban eleinte távolugrásban kíván indulni, de a budapesti vb-re visszatér a hármasugráshoz. A női magasugrásban vb-ezüstérmes Marina Kupcova szintén megerősítette, hogy indulni kíván a vb-n.

Jevgenyij Bondarenko, az Oroszországban az év atlétájának választott világbajnok rúdugrónő, a szabadtéri és a fedett pályás vb-n is győztes Szvetlana Feofanova edzője némileg ellentmondott Kulicsenko kapitánynak: "Szvetlana még nem döntötte el, hogy indul-e a budapesti vb-n. Ez egyrészt attól függ, hogyan sikerül a felkészülése, másrészt, hogy lesz-e kedve. Mert az egyértelmű, hogy a fő célunk az olimpia."

A fő cél természetesen az orosz atlétikai szövetség számára is az olimpia, s már meg is határozták az elvárást: nyolc aranyérem megszerzése, s az éremtáblán az Egyesült Államok mögött a második hely. Abból kiindulva, hogy a párizsi vb-n 6 aranyat, 8 ezüstöt és 5 bronzot szereztek, s az amerikaiak (10-8-2) mögött a második helyen zártak, a terv nem is tűnik teljesíthetetlennek.

Fábik Tibor