Vágólapra másolva!
Pavuk Viktória nyerte meg a jövő februári, budapesti műkorcsolya Eb-re kiírt első hazai válogatót, így Dorofejev Tamarával és Póth Diánával szemben lépéselőnybe került abban a versenyben, hogy a már csapattag, Eb-bronzérmes Sebestyén Júlia mellett ki legyen a másik magyar induló. De a végső szót a januári ob, azaz a második válogató után mondják ki az illetékesek.

A három korcsolyázónő versenyfutásában az egy héttel ezelőtti malmői junior Grand Prix-döntőben bronzérmet szerzett, 18 éves Pavuk Viktória mutatta be csütörtökön a legjobb kűrt, szombaton övé volt a legjobb rövid program, s vasárnap újra megnyerte a szabadkorcsolyázást is. Így nagy fölénnyel győzött a budapesti Jégcsarnokban rendezett válogatón.

Az utolsó nap első jégre lépője a 19 éves Dorofejev Tamara volt, aki anyagerős kűrjében hat triplát ugrott, ám az első Lutzban elesett. A dupla Axelje pedig szimplára sikerült, de forgásai szépen kivitelezettek voltak. A korábbi Eb-negyedik, 22 éves Póth Diána ezen a napon sem remekelt. Kűrjében egyetlen háromfordulatos ugrása, a Salchow volt hibátlan, a többi triplában vagy esett, vagy szimplára sikerültek az ugrásai. Pavuk Viktória az első két tripla ugrásában kifordult, de a kezdeti bizonytalankodás után magára talált. Az összes triplával próbálkozott (leszámítva természetesen a tripla Axelt, ami hiányzik a nők repertoárjából), s csupán a Rittbergert redukálta duplára.

Nem is volt vita a pontozók között, hogy ezen a napon is Pavukot tegyék az első helyre, aki így fölényesen nyerte az első válogatót. Mint ismert, az előzetes kiírás szerint az idény során elért nemzetközi eredmények, a mostani válogató verseny és a január 17-18-i országos bajnokság alapján dől el, hogy Sebestyén Júlia mellett ki indulhat az Eb-n. Jelenleg tehát Pavuknál az előny.

- Milyen reményekkel vágott neki a válogatónak? - kérdeztük Pavuk Viktóriát.
- A junior GP-döntőben fizikailag meglehetősen elfáradtam, ám ezt ellensúlyozta, hogy a bronzérem lelkileg nagyon feldobott, s a válogatóhoz egyébként is tét nélkül álltam oda. Mert úgy voltam vele, hogy számomra jövőre a hágai junior vb lesz az év fő versenye, s ha a felnőtt Eb-n nem indulhatok, az nem olyan nagy tragédia. De nem tagadom, vasárnap már rettentően izgultam, mert belegondoltam, hogy mégis milyen szép lenne, ha az első felnőtt világversenyem a budapesti Európa-bajnokság lenne. Erre most már kétség kívül van esélyem, és reménykedem is.

- Ha minden tökéletes a kűrjében, akkor milyen kombinációval rukkol ki?
- A tripla Lutz, dupla toe-loop kombinációval, de olykor a tripla fliphez is hozzáteszek egy dupla toe-loopot. Egyébként az összes triplát ugrom, amelyek a női mezőnyben előfordulnak, és a Lutzot ismétlem.

- Van valamilyen kabalafigurája, amiben vagy akiken bízik, hogy szerencsét hoz?
- Igen, van egy szürkéslila színű egerem, Elemér, akit még hat éves koromban kaptam, s azóta ő a kabalám. Mindig megpuszilom a verseny előtt, és ő erőt ad nekem. A sikerem részben most is neki köszönhető.

Az első Eb-válogató végeredménye:
1. Pavuk Viktória 2,0 (1,1,1,)
2.Dorofejev Tamara 4,6 (2,3,2)
3. Póth Diána 5,4 (3,2,3)

Fábik Tibor