Vágólapra másolva!
A holland tengerparti városkában, Wijk aan Zee-ben szombaton kezdődik meg az esztendő első szuperversenye. A Corus 2004 tornán többek között az orosz világbajnok, Vlagyimir Kramnyik, a FIDE exvilágbajnoka, Viswanathan Anand szerepel, a magyar színeket Lékó Péter képviseli. A 19-es kategóriájú, 14 fős tornán az orosz Peter Szvidler, a spanyol Alekszej Shirov, a bolgár Veszelin Topalov, az angol Michael Adams, az orosz Jevgenyij Barejev pályázik még nagy eséllyel magas helyezésre. Hatvanhatodszor rendezik meg a hagyományos versenyt, amelynek 2000-ig a Hoogovens Művek volt a főszponzora, s a privatizáció után lett a brit Corus a névadó és egyúttal főtámogató.

Féléves szünet után csatároznak ismét szuperversenyen a világ legjobbjai. Wijk aan Zee-ben a szombaton kezdődő 19-es kategóriájú, 2702-es Élő-átlagú Corus 2004 tornán a klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik, a FIDE exvilágbajnoka, Viswanathan Anand és sok nagy csatát megharcolt szupernagymesterek küzdenek meg egymással. A január 1-től érvényes, az Élő-pontszámok alapján összeállított ranglista első tíz helyezettjéből hatan játszanak. A tavalyi versenyhez hasonlóan távol marad a küzdelmektől a világranglistát fölényesen vezető Garri Kaszparov.

Az orosz exvilágbajnok még augusztusban kikosarazta a rendezőket, akkor úgy tűnt, hogy semmi akadálya nem lesz annak, hogy szeptemberben lejátssza a FIDE világbajnoki döntőt Ruszlan Ponomarjovval, s egész versenyprogramját még bizonytalannak érezte. A holland szervezők nem sokat tétováztak, s a dortmundi szuperverseny győztesét, a moldáviai Vioerel Bologant hívták meg.

A 14 fős mezőnyből nem hiányzik a tavalyi győztes Viswanathan Anand, de a szintén veretlenül második helyezett Polgár Judit nem fogadta el a meghívást. Kettőjük nagy versengése tette emlékezetessé a viadalt. A világbajnok Vlagyimir Kramnyikot Élő-pontja alapján első számú esélyesnek tarthatnánk. Kramnyik a Corus 2003 tornán alaposan megváltoztatott repertoárral sakkozott, három vereség is becsúszott, s csalódást okozott holtversenyes negyedik helye.

A viadal résztvevői
(Élő-pontszámok szerint)
V. Kramnyik (orosz, 2777)
V. Anand (indiai, 2766)
P. Szvidler (orosz, 2747)
A. Shirov (spanyol, 2736)
V. Topalov (bolgár, 2735)
Lékó Péter (magyar, 2722)
M. Adams (angol, 2720)
J. Barejev (orosz, 2714)
I. Szokolov (holland, 2706)
V. Akopjan (örmény, 2693)
V. Bologan (moldáv, 2679)
Zs. Zsong (kínai, 2644)
L. Van Wely (holland, 2617)
J. Timman (holland, 2578)


Érdeklődéssel várjuk a 2003-as esztendő sztárjának, a háromszoros olimpiai bajnok, négyszeres orosz bajnok Peter Szvidlernek a szereplését. Mindössze egyszer játszott eddig Wijk aan Zee-ben, 1999-ben ötvenszázalékos teljesítményt ért el, egy picit elfelejtkeztek róla a szuperversenyek szervezői. Szvidler sorozatos sikereivel, a világranglista negyedik helyével megérdemelte a meghívást. A spanyol Alekszej Shirov talán a leglátványosabb sakkot játssza, váratlan ötleteivel sokszor lepi meg ellenfeleit, hatodszor próbál szerencsét.

Az utolsó pillanatban csatlakozott a mezőnyhöz a hatodik fellépésére készülő bolgár Veszelin Topalov, az orosz Alekszander Morozevics betegség miatt lemondta részvételét. Az angol sakkozást Michael Adams képviseli, ő is hatodszor ül sakkasztalhoz. A 2700 pontosok elitklubjának új tagja, Ivan Szokolov 1999-ben világossal legyőzte Kaszparovot, két éve holland állampolgár, hetedszer meghívott, az egykori holland rangelső, Loek Van Wely nyolcadszor résztvevő. Az 1999-es Las Vegas-i világbajnokságon Halifmannal döntőt játszó örmény Vlagyimir Akopjan 1993 óta várakozott az újabb megmérettetési lehetőségre, a moldáviai Bologan újonc a 14 fős mezőnyben. A kínai Zsang Zsong a tavalyi nagymesterverseny megnyerésével harcolta ki a részvételi jogot .

Nagyon drukkolunk majd Lékó Péter sikeréért. Nagymesterünk hiába lett 2002 júliusában, a dortmundi világbajnok-jelölti torna megnyerésével Kramnyik kihívója, a döntőre még mindig nem került sor. Lékó már egy éve edzőtáborokkal, szisztematikus készüléssel próbált minél jobb formába kerülni, de a huzavona negatívan hatott játékára. A linaresi szuperverseny megnyerése után bizonytalankodott a budapesti Tehetség és Kurázsi tornán, majd mélyen tudása alatt játszott Dortmundban.

A presztízsveszteségen kívül ez negatívan hatott világranglista helyezésére is, a korábbi negyedik Péter már csak a tizedik. Fél éve csak a rapid világbajnokságon szerepelt, nehezen lendült játékba, látszott a kihagyás. Egy sikeres rajt önbizalmat adhatna, remélhetőleg elkerülik játékát az időzavarok, nem választ görcsösen a lépésjelöltek között, s persze egy jó sorsolás is megkönnyítené helyzetét. Lékó 1994-ben egyik nagymesternormáját éppen a Hoogovens tornán teljesítette. Wijk aan Zee-ben eddigi legjobb helyezését 2000-ben érte el, Kaszparov mögött, Kramnyik és Anand társaságában holtversenyben lett második. Egy évvel később ötven százalékkal 8., 2002-ben +1-gyel hatodik lett, Lékó is hatodszor szerepel a körversenyen. Nagymesterünk ma utazik a verseny színhelyére, szekundánsként első számú edzője, Arshak Petroszjan segíti majd, és felesége, Szofi.

A 2004 Corus torna résztvevői közül Timman korábban kétszer nyert, 1981-ben és 1985-ben végzett az élen. Először 1972-ben játszott a Hoogoven tornán, igen szerény Élő-pontszáma ellenére természetesen a rendezőknek eszébe sem jutott, hogy ne hívják meg a versenyre. Sokan drukkolnak majd az 53 évével már veteránnak számító, két évtizedig a legjobb hollandnak, hogy helytálljon. A klasszikus időbeosztás mellett szervezik a versenyt, hétórás játékidő, két óra negyven lépés, egy óra alatt húsz, majd a parti befejező szakaszára még fél óra, január 12-én, 16-án és 21-én szabadnap lesz, az utolsó fordulót január 25-én játsszák.

A verseny díjait a torna hivatalos honlapján nem közölték, a nagymesterek rangjuk, Élő-pontjuk alapján rajtpénzt is felvehetnek. A sakkrajongókat a játszmák jobb megértésében ismert holland szakemberek segítik szakavatott elemzésükkel. Minden játéknap végén a nézők szavaznak a forduló játszmájára.

A népes mezőnyű sakkfesztiválon számos egyéb esemény is zajlik, többek között remek mezőny csatázik majd a 13-as kategóriájú, 2560 Élő-pontátlagú nagymesterversenyen is. Rutinosnak számító nagymesterek mellett fiatal titánok egész sora csatázik majd, az első helyezés a jövő évi szuperversenyre jelent meghívót. Két neves nagymesternő részvétele is fokozza az érdeklődést, a kínai Zsu Csen az aktuális világbajnoknő, míg a bolgár Sztefanova tavaly nyert Európa-bajnokságot. A 16 éves Daniel Stellwagen a holland sakkozás legnagyobb ígérete.
Az Élő-pontszámok sorrendjében nagymesterverseny résztvevői:
Laurent Fressinet (francia, 2636)
Lenier Dominguez (kubai, 2605)
Lazaro Bruzon (kubai, 2603)
Szergej Tiviakov (holland, 2600)
Hichem Hamdouchi (marokkói, 2588)
Friso Nijboer (holland, 2586)
Julio Granda Zuniga (perui, 2581)
Arkady Naiditsch (német, 2576)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2571)
John Van der Wiel (holland, 2542)
Eric Lobron (német, 2497)
Zsu Csen (kínai, 2490)
Daniel Stellwagen (holland, 2489)
Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2478)


Verőci Zsuzsa