Vágólapra másolva!
Birkózóink jelenleg hat olimpiai kvótával rendelkeznek, de ha minden a reményeink szerint alakul, akkor akár tíz-tizenegy versenyzőnk is szőnyegre léphet Athénban. Az év elején kötött- és szabadfogásban is még két-két kvalifikációs tornát rendeznek. A nagy menetelést a szabadfogásúak kezdik, a hó végén Pozsonyban.

A tavalyi, Créteil-ben rendezett kötöttfogású vb-n Deák Bárdos Mihály (120 kg) ezüst-, Füredy Levente (66 kg) bronzérmes lett, Virág Lajos (96 kg) a kilencedik helyen zárt; a New York-i szabadfogású vb-n Ritter Árpád (74 kg) a hetedik, Szabó Gergő (66 kg) és Aubéli Ottó (120 kg) egyaránt a kilencedik helyen végzett - eddig ők hatan szereztek kvótát. (Ehhez az első tíz között kellett végezni a vb-n.)

Kellemetlen, hogy kötöttfogásban az olimpiai ezüstérmes Bárdosi Sándor (84 kg), a korábbi vb-második Berzicza Tamás (74 kg), és a négy évvel ezelőtti Európa-bajnok Majoros István (55 kg) sem tudta "kibirkózni" a kvótát. Mi több, Bárdosi a vb-n el sem indulhatott, nem kapott bizalmat, azt követően, hogy az Eb-n haloványan szerepelt. Helyette a vb-n a fiatal Kiss Balázs próbálkozhatott, sajnos sikertelenül, pedig a csoportküzdelmek során legyőzte a későbbi világbajnokot is. A szabadfogású vb-n Wöller Gergő (60 kg) is legyőzte a későbbi világbajnokot, de a körbeverés után nem jutott tovább a legjobb tíz közé. E két bravúr, valamint a még kvóta nélküli "nagy neveink" azonban bizakodásra adhatnak okot arra nézve, hogy a jelenleg hatfős athéni csapatunk akár 10-11 fősre is bővülhet.

A kvalifikációs menetelésben előbb a Gulyás István szövetségi kapitány által irányított szabadfogásúakon a sor, akik január 31 és február 1-én Pozsonyban lépnek szőnyegre, s itt a súlycsoportok első öt helyezettje jut kvótához, február 14-15-én Szófiában pedig az első négy. Kötöttfogásban Komáromi Tibor szövetségi kapitány csapata ugyanezzel a szisztémával szembesül, február 28-29-én Újvidéken súlycsoportonként a legjobb öt, március 13-14-én Taskentben a legjobb négy kvalifikálja magát az olimpiára. Természetesen az a nemzet, amelyik bizonyos kategóriában már megszerezte vagy menet közben megszerzi a kvótát, abban utána már nem indíthat versenyzőt. Így mi a vb után a második lépcsőben szabadfogásban Pozsonyban az 55, a 60, a 84 és a 96, kötöttfogásban Újvidéken az 55, a 60, a 74 és a 84 kg-ban próbálkozhatunk.

A szabadfogású válogatott a héten Dunavarsányban edzőtáborozott, Gulyás István szövetségi kapitány itt értük utol.

- Eldöntötte-e már, hogy kiket indít a pozsonyi kvalifikációs tornán?
- Igen, azokat, akik a vb-n is szerepeltek, de ott sajnos nem tudták megszerezni a kvótát. Az 55 kg-ban Dobozi Zoltán, a 60 kg-ban Wöller Gergő, a 84 kg-ban Kiss Gergő, a 96 kg-ban Farkas Zoltán lép szőnyegre.

- Mi a helyzet három évvel ezelőtti Európa-bajnok Bánkuti Zsolttal?
- A súlyos sérülése és a műtétje után már edz, ugyanúgy készül, mint a többiek, de egyelőre még nem tudjuk, hogy mikorra lesz százszázalékos formában. A kvalifikációs versenyre annak kell menni, aki a jelen pillanatban a legjobb, s a 60 kg-ban most Wöller a legjobb.

- Milyen információi vannak a pozsonyi verseny mezőnyéről és a lebonyolításáról?
- Rendkívül erős mezőny lesz, mert a New York-i vb-re sok nemzet versenyzői, többnyire a volt szovjet utódállamokból, nem kaptak vízumot, s ők most Pozsonyban szeretnék megszerezni a kvótát. S mivel ezúttal az egyes súlycsoportokból csak öten jutnak ki az olimpiára, most nehezebb lesz kvótához jutni, mint a vb-n volt. A lebonyolítást tekintve érdekesség, hogy akik a legjobb nyolcból nem jutnak be a négy közé, azok tovább birkóznak az ötödik helyért, mert ez most nem az addig elért pontok alapján dől el.

- Pozsony után két héttel jön a szófiai verseny, a második, egyben az utolsó kvótaszerzési lehetőség. Hány athéni hellyel lenne elégedett?
- Ha még két kvótát szereznénk, akkor mindenképpen elégedett lennék.

- Hogyan alakul a felkészülés a pozsonyi versenyig?
- Eddig Dunavarsányban készültünk, a jövő héten pedig Tatára megyünk, s gyakorlatilag a szófiai versenyig végig ott leszünk. A lengyelek már itt vannak, csatlakoznak hozzánk a szlovákok és az olaszok is, majd még jönnek a kubaiak, így tulajdonképpen egy nemzetközi edzőtáborban készülünk itthon.

Fábik Tibor