Társoldalunk:

Anand előnye egy pont, Lékó holtversenyben második

A Corus 2004 szuperverseny kilencedik fordulójában Lékó Péter sötéttel 14 lépésben megosztozott a ponton a világranglista negyedik Peter Szvidlerrel. Nagymesterünk holtversenyben a második. Örökös sakkal, így döntetlennel végződött a torna csúcsrangadója, Vlagyimir Kramnyik és Viswanathan Anand játszmája is. Az indiai exvilágbajnok a fél ponttal is növelte előnyét, az angol Michael Adams sötéttel kikapott a holland Loek Van Welytől. Könnyű győzelemmel felzárkózott Lékó következő ellenfele, a spanyol Alekszej Shirov. A veterán Jan Timman megszerezte második győzelmét, Jevgenyij Barejev elszenvedte negyedik vereségét. A pontvadászat csütörtökön folytatódik.

Wijk aan Zee-ben, a torna kilencedik fordulójában két nagy meglepetés született, Loek Van Wely maratoni játszmában legyőzte a helyes védekezést többször is elhibázó Michael Adamst. A veterán Jan Timman fiatalos lendülettel vezette a támadást a két évvel korábbi tornagyőztes,  a tavalyi harmadik helyezett Jevgenyij Barejevvel szemben, aki újabb vereségével, négy fordulóval a befejezés előtt holtversenyben az utolsó.

Rövid időt töltött a sakktábla mellett Peter Szvidler és Lékó Péter. A szicíliai védelem Rossolimo változatában már a 14. lépés után döntetlenben egyeztek meg. A gyors remi nagymesterünknek kedvező volt, hiszen riválissal szemben érte el, s ráadásul Van Welynek köszönhetően a fél ponttal holtversenyben a második helyen várhatja a verseny hajráját. A lendületbe jött Alekszej Shirovval játssza következő játszmáját a szerdai szabadnap után.

A csúcsrangadó örökös sakkal ért véget. A klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik a szicíliai védelem Najdorf változatában ellenkező oldalra sáncolt, gyalogot áldozott, de Viswanathan Anand mindent hárított, majd minőségáldozattal kényszerítette arra Kramnyikot, hogy beleegyezzen a remibe. Az indiai exvilágbajnok egypontos vezetésre tett szert, nagy csata vár rá a tizedik játéknapon, ismét sötét lesz a rivális Adams ellen.

A vezércsel egyik nagyon bonyolult változatában vívott érdekes küzdelmet a moldáviai Viorel Bologan és az örmény Vlagyimir Akopjan. A különböző oldalra történt sáncolás mellett Akopjan királya volt a sebezhetőbb, Bologan azonnali nyerést hagyott ki, de végjátékban végül érvényesítette gyalogelőnyét. Megtorpant a bolgár Veszelin Topalov, az utolsó három fordulóban csak 1 pontot gyűjtött, színtelen megnyitásban, sorozatos cserék után remizett. Rossz kezdés után magához tért a világranglista ötödik spanyol Alekszej Shirov, könnyen verte a hollandok legjobbját, Ivan Szokolovot, aki sötéttel igen sebezhető.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK