Vágólapra másolva!
Elképesztően szoros, drámai végjáték után a világranglistán 80. Kapros Anikó győzött a 39. helyen álló Mandula Petra ellen az ausztrál nyílt teniszbajnokság 3. fordulójában, s ezzel bejutott a legjobb 16 közé.

Az idei Australian Openig tétmeccsen még nem játszott egymás ellen Mandula Petra és Kapros Anikó, erre fel két nap alatt most kétszer mérkőztek meg. Az első felvonást Mandula nyerte, miután az osztrák Wartuschal az oldalán legyőzte a Kapros, Czink kettőst a páros első körében, a nyolcaddöntőbe jutásért rendezett találkozón ellenben Kapros volt a jobb. De micsoda meccsen!

Elöljáróban csak annyit, hogy honfitársaink majd' három órán át gyötörték egymást a tűző napon, pedig eleinte nem úgy nézett ki, hogy ennyi lesz belőle. Mandula ugyanis gyakorlatilag simán, 31 perc alatt nyerte 6:3-ra az első szettet, úgy, hogy háromszor vette el Kapros adogatását (igaz, sajátját meg kétszer elveszítette). A folytatásban azonban fordult a kocka, első számú játékosunk egyre többet hibázott, Kapros pedig élt a lehetőséggel: kőkemény csatában (52 percig tartott a játszma, az összes játék hosszúra nyúlt), oda-vissza brékek után 6:3-mal kiegyenlített, így következhetett a döntő szett.

Amely elképesztő izgalmakat hozott, csak nem akart eldőlni, ki jut a legjobb 16 közé. Az addig látottakkal ellentétben mindkét játékos vigyázott az adogatására (ez, persze, azért nem azt jelenti, hogy nem volt brék), igaz, Mandula 5:4-nél lezárhatta volna az ütközetet. Két meccslabdát is elpackázott, s ahogy az lenni szokott, ez végül megbosszulta magát. 10:10-nél (az utolsó játszmában ugye a US Open kivételével nincs rövidítés) elveszítette adogatását, s noha 11:10-nél még hárított két Kapros-meccslabdát, végül megadta magát.

A tikkasztó mérkőzés után néhány órával Mandula vegyes párosban is pályára lépett, ám talán a fáradtság, talán az ötödik helyre rangsorolt Ullyett, Raymond duó jó játéka miatt az izraeli Ram oldalán szintén kikapott, így már csak női párosban (ahol Gubacsi Zsófia a holland Vissel elbukott a második körben) maradt versenyben. Talán nem is baj, hogy nem maradt több feladata, tavaly ugyanis Gagliardival elődöntőt játszott, így van megvédendő pontja bőven.

De Kaproshoz visszatérve: Anikó minden dicséretet megérdemel a legjobb 16 közé jutásért, 2004-ig ugyanis egyetlen mérkőzést sem nyert a felnőttek között. Pedig négy évvel ezelőtt a juniorok között egyesben és párosban is révbe ért, az újabb kiugró eredmény azonban eddig váratott magára. De lehet ebből a menetelésből még csodálatosabb siker, következő ellenfele ugyanis a 32. helyen kiemelt kolumbiai Zuluaga lesz, aki elsősorban salakon érzi otthon magát. Kapros viszont a kemény pálya "mestere", ettől függetlenül vétek lenne leírni a kolumbiait: ahogy ugyanis mondani szokták, a torna ezen fázisában már nem lehet könnyű ellenfelet kapni.

Ami a többieket illeti, már-már unalmas ugyan leírni, de ettől még tény: nagyjából minden a papírformának megfelelően alakult. A nőknél Henin, Mauresmo és Davenport egyaránt két szettben jutott tovább, egyedül a belga világelsőnek gyűlt meg a baja Kuznyecovával. Henin mentségére szóljon, hogy az orosz korántsem kutyaütő, no meg saját bevallása szerint megint lappang benne valami nyavalya, s ez hátráltatja kissé.

A férfiaknál Agassi teljesítményét lehetne kiemelni, de minek: a tar fejű jenki ismét olyan játékkal rukkolt elő az egyébként jobb sorsra érdemes svéd Enqvist ellen, hogy csak keresgélni kellene rá a jelzőket. Inkább nem tesszük, csupán a tényt rögzítjük: Agassi az alaphangot egy nullázással adta meg... 3 óra 25 percnyi játék után Marat Szafin is továbblökte magát a Martin apóért szorítók nagy bánatára, óriási meccset játszottak ők ketten. Az orosz 7:5-re nyerte a döntő szettet, de annak ellenére is csak három labdamenettel nyert többet az amerikainál, hogy a negyedik játszmát nullára nyerte. Ebből már sejthető: Szafin 2-1-es hátrányból állt fel. Lassan tényleg érdemes lesz figyelni rá!

Megszakadt viszont Dominik Hrbaty idei győzelemsorozata: a szlovák tíz sikerrel a háta mögött érkezett Melbourne-be, ahol kétszer még nyerni tudott, Grosjeanba viszont beletört a bicskája. Pedig jól kezdett, 6:2-re nyerte az első szettet, a másodikban is brékelőnye volt, amikor a francia feltámadt. Innentől fogva nem volt kérdéses, hogy továbbjut, így készülhet a nyolcaddöntőre.

eredmények, a 16 közé jutásért
női egyes:
Kapros Anikó - Mandula Petra 3:6, 6:3, 12:10
Zuluaga (kolumbiai, 32. kiemelt) - Craybas (amerikai) 7:6, 4:6, 6:2
Mauresmo (francia, 4.) - Medina Garrigues (spanyol) 6:1, 6:2
Zvonarjova (orosz, 11.) - Pratt (ausztrál) 7:5, 2:6, 6:1
Molik (ausztrál) - Schaul (luxemburgi) 6:7, 6:1, 6:2
Henin-Hardenne (belga, 1.) - Kuznyecova (orosz, 30.) 6:2, 7:5
Davenport (amerikai, 5.) - Granville (amerikai) 6:4, 6:0
Santangelo (olasz) - Daniilidou (görög, 19.) 6:4, 5:7, 6:3

férfi egyes:
Srichaphan (thaiföldi, 13.) - Kuerten (brazil, 19.) 6:3, 7:5, 6:4
Blake (amerikai) - Patience (francia) 6:1, 6:3, 6:2
Szafin (orosz) - Martin (amerikai) 7:5, 1:6, 4:6, 6:0, 7:5
Schalken (holland, 16.) - Melzer (osztrák) 7:6, 6:4, 6:1
Ginepri (amerikai, 32.) - Escudé (francia) 6:2, 6:3, 6:4
Agassi (amerikai, 4.) - Enqvist (svéd) 6:0, 6:3, 6:3
Roddick (amerikai, 1.) - Dent (amerikai) 6:2, 6:0, 6:2
Grosjean (francia, 9.) - Hrbaty (szlovák) 2:6, 6:4, 6:1, 6:3

vegyes páros, 1. forduló:
Ullyett, Raymond (dél-afrikai, amerikai, 5.) - Ram, Mandula (izraeli, magyar) 6:3, 6:4

női páros, 2. forduló:
Maleeva, Martinez (bolgár, spanyol, 7.) - Gubacsi Zsófia, Vis (magyar, holland) 6:1, 6:4