Vágólapra másolva!
Kótai Mihály az első olyan magyar hivatásos ökölvívó lehet szombaton, aki megvédi világbajnoki címét. A 28. évét taposó nagyváltósúlyú bokszoló a World Boxing Foundation (WBF) világbajnoki övét őrzi s teszi kockára szombaton Londonban az elefántcsontparti Monney Seka ellen. Kótai hathetes felkészülésen van túl, elmondása szerint soha nem érezte magát még ilyen kirobbanó erőben, mint most.

Kótai és menedzser-edzője, Veres László - valamint az erőnléti edző Simon-Balla István - csütörtökön utaznak el a brit fővárosba a szombat esti gálára, melynek lesz még egy magyar szereplője a váltósúlyú Matolcsi József személyében. Ő a Kótai előtti párban a WBF exvilágbajnokával, Ted Bamival mérkőzik meg.

"Hat hétbe még sohasem sűrítettünk bele ennyi edzést, mint most" - kezdte Kótai, aki az Építők népligeti csarnokában dolgozott Veressel és Simon-Ballával. "Ennek megfelelően életem legjobb formájában vagyok, remélem, ez a York Hallban is kiderül majd. Délelőtt, délután másfél-két órát edzettünk, ennél jobban, lelkiismeretesebben aligha lehet felkészülni egy világbajnoki címmeccsre.

Veres László edzőként és menedzserként is irányítja Kótai pályafutását, immár 2000 szeptembere óta, amikor Misi profinak állt.

- Kezdésként árulja el, hol áll a WBF a világszervezetek rangsorában, azaz mennyire "komoly" világbajnok Kótai?
- Ami tény: a négy nagy, a WBC, az IBF, a WBA és a WBO kiemelkedik a többi szervezet közül, utána az IBO, majd szerintem holtversenyben a WBF és a WBU következik az erősorrendben. Kótai tehát a hatodik-hetedik legerősebb szervezet világbajnoka. A boxrec.com egyesített világranglistáján a 42. helyen áll.

- És ez reális? Nem jobb ő ennél?
- Szerintem ez a realitás. Nézze, most mondhatnám azt, hogy meg tudna verekedni Oscar De La Hoyával, de ezen a hozzáértők csak mosolyognának. De La Hoya egy 17 millió dolláros nagyváltósúlyú, s ennek megfelelő a tudása is...

- Hogyan ítéli meg a szombati címvédés esélyeit?
- Úgy, hogy Misi meg fogja védeni világbajnoki címét, és ebben tökéletesen biztos vagyok. Nem azért, mintha Seka annyira gyenge bokszoló lenne - a mérlege, a 14 győzelem, 5 vereség, 1 döntetlen is ezt bizonyítja -, hanem mert Kótai jobb ökölvívó, és remekül felkészült. Kosztya Tszyu annak idején azt mondta, hogy napi 6,5 órás tréningekkel készült, nos, én azt mondtam Misinek, hogy már mi is közel jártunk ehhez a munkamennyiséghez. Egyébként súlyos hiba lenne lebecsülni a Franciaországban élő elefántcsontpartit, ugyanis erős, magas, és van annyira képzett ökölvívó, hogy kellemetlen meglepetést okozzon.

Kótai mérkőzése egyébként szombaton magyar idő szerint 19.50 órakor kezdődik, és az összecsapást az RTL Klub élő adásban sugározza.

Ch. Gáll András