Vágólapra másolva!
A versenyprogrammal hétfőn kezdődő budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon vasárnap elkészítették a férfiak két kvalifikációs csoportjának, valamint a párosok rövid programjának a sorsolását.

Az Európa-bajnokság legnevesebb versenyzője, az olimpiai ezüstérmes, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok, ám még csak 22 éves orosz Jevgenyij Pljusenko már vasárnap főszerepet kapott, ugyanis ő sorsolt. Először azt húzta ki, hogy a Budapest Sportarénában hétfőn 11 órakor a férfiak selejtezőjében melyik csoport tagjai lépnek először a jégre. Nos, a B csoport kezd majd, s az Eb-n elsőként az azerbajdzsáni Dobrokodov mutathatja be a kűrjét.

Az A csoport hétfőn 14.30-kor következik, ekkor korcsolyázik Pljusenko is, aki magának éppen az 1-es sorszámot húzta. Az egyetlen magyar induló, Tóth Zoltán a hetest kapta, így ő a második hat versenyző között szerepel. Pontozásos sportágról lévén szó, nem mellékes, hogy ebben a csoportban lesz magyar bíró is, a tíz pontozó között kapott helyett Beke Júlianna. Sőt e csoport döntnöke dr. Wagner Zsófia lesz. Az A csoportban egyébként 17-en, a B-ben 16 indulnak, s az összesített eredmények alapján kedden 18.30-kor már csak a legjobb 30 versenyző mutathatja be a rövid programját.

Ami egyébként a pontozást illeti, az Eb-n már nem a 2002-es Salt Lake City-i olimpián nagy botránnyal járó régi, de nem is az új, a Grand Prix-sorozatban már bevezetett rendszer lesz érvényben, hanem egy átmeneti. A bírók továbbra is két pontszámot (tartalom, művészi hatás) adnak egy 0-tól 6-ig terjedő skálán, de 10-14 bíró pontoz, s közülük csak kilencnek a pontszámai számítanak be az értékelésbe. Azt, hogy melyik kilencé, a verseny előtt a számítógép titkosan és véletlenszerűen kisorsolja. Az eredményjelzőn viszont - hogy a titok meg is maradjon - valamennyi pontszám megjelenik majd, emelkedő sorrendben.

A nevezések lezárása után immár végleges, hogy az Eb-n a férfiaknál 33, a nőknél 31, a párosok között 16, jégtáncban 22 induló lesz. Mivel selejtezőt csak akkor kell rendezni, ha az indulók száma meghaladja a 31-t, a szerdára tervezett női kvalifikáció elmarad.

Fábik Tibor