Vágólapra másolva!
Parádésra sikerült Jevgenyij Pljusenko bemutatkozása a Budapest Sportarénában zajló műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon: nagy fölénnyel nyerte meg a férfiak A betűjelű selejtezőcsoportját. Tóth Zoltán a tizedik helyen végzett a mezőnynek ebben a felében.

Az orosz címvédő elsőként lépett jégre, s szinte hibátlan gyakorlatával a szurkolókat és - ami fontosabb - a pontozóbírókat is elvarázsolta. A legalacsonyabb pontszáma 5,8, míg a legmagasabb 5,9 volt. Tökéletesen hajtotta végre az egy négy- és két háromfordulatos ugrásból álló kombinációját, ráadásul lépéssorozata is egészen nagyszerű volt.

A selejtezőcsoportjában hetedikként jégre lépő Tóth Zoltán egyszer sem esett el, de azért több apró hibát is elkövetett. Ugrás- és lépéskombinációja azonban remekül sikerült, s a hazai közönség ezt nagy tapssal fogadta. A 24 éves magyar bajnok technikai pontszámai 4,1 és 4,7, míg a művészi hatást honoráló pontszámai 4,1 és 4,9 között voltak.

A kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Pljusenkón kívül még kiemelkedő teljesítményt nyújtott honfitársa, Ilja Klimkin és a német Stefan Lindemann. A selejtezőből csoportonként az első 15 versenyző mutathatja be kedden a rövidprogramját, a szerdai kűr során pedig már csak 24-en lépnek majd jégre.

Férfiak, selejtező:
A csoport:
1. Jevgenyij Pljusenko (Oroszország) 0,4 helyezési pont
2. Ilja Klimkin (Oroszország) 0,8
3. Stefan Lindemann (Németország) 1,2
4. Gheorge Chiper (Románia) 1,6
5. Andrejs Vlascenko (Németország) 2,0
6. Kristoffer Berntsson (Svédország) 2,4
...10. Tóth Zoltán 4,0

B csoport:
1. Brian Joubert (Franciaország) 0,4 helyezési pont
2. Frederic Dambier (Franciaország) 0,8
3. Andrej Grijazev (Oroszország) 1,2
4. Stephane Lambiel (Svájc) 1,6
5. Vitalij Danilcsenko (Ukrajna) 2,0
6. Kevin van der Perren (Belgium) 2,4