Társoldalunk:

Sebestyén Júlia aranyérmes a műkorcsolya-Eb-n

Sebestyén Júlia fantasztikus kűrjével megnyerte a Budapest Sportarénában zajló műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságot, s ezzel Magyarország első női aranyérmese lett a kontinensviadalok történetében. Az élete első felnőtt világversenyén szereplő Pavuk Viktória a várakozásokat messze felülmúlva a 4. lett.

Képgaléria a műkorcsolya-Eb-ről

A 22 éves Sebestyén elsőként a tripla Salchowot abszolválta, majd következett a tripla Lutz - dupla toe-loop kombináció, s az is hibátlanul sikerült. Az ugyancsak háromfordulatos Rittberger, flip, illetve Lutz sem okozott gondot neki.

Az egyetlen hibát a tripla toe-loop - dupla toe-loop kombinációnál követte el, ugyanis az első ugrás után rosszul fogott talajt, ennek ellenére "rátette" a második ugrást, s hibátlanul meg is csinálta.

A dupla Axelt és a csodálatos Biellmann piruettet már ünnepelve fogadta a hazai közönség, s nem hiába, hiszen a magyar klasszis technikai pontszámai 5,5 és 5,9, míg a művésziek 5,6 és 5,9 között voltak, s ezzel Sebestyén megszerezte Magyarország első női aranyérmét a műkorcsolya Európa-bajnokságok történetében.

Pavuk - akárcsak a rövidprogramban - ezúttal is hibátlanul ugrotta meg a tripla Lutz - tripla toe-loop kombinációt, pedig versenyen ezt pénteken tudta végrehajtani először.

A 18 éves tehetség ezt követően egymás után az összes ugrásfajtából teljesítette a triplát, és csupán a Salchowba csúszott egy kis hiba. Minden egyes sikeres elemet ovációval fogadott a Budapest Sportaréna közönsége. A kifogástalanul kivitelezett Biellmann piruett már csak "hab volt a tortán".

Az utóbbi tíz év győztesei:

1995, Dortmund: Surya Bonaly (francia)
1996, Szófia: Irina Szluckaja (orosz)
1997, Párizs: Szluckaja
1998, Milánó: Maria Butirszkaja (orosz)
1999, Prága: Butirszkaja
2000, Bécs: Szluckaja
2001, Pozsony: Szluckaja
2002, Lausanne: Butirszkaja
2003, Malmö: Szluckaja
2004, Budapest: SEBESTYÉN JÚLIA (magyar)

A pontozóbírók a 7 ezer fős szurkolótábor legnagyobb örömére 5,4 és 5,8 közötti technikai, valamint 5,3 és 5,7 közötti művészi pontszámot adtak Pavuk gyakorlatára, ami a 4. helyre volt elegendő.

Pavukot a szintén nagyszerű kűrt produkáló, tavaly ezüstérmes Jelena Szokolova tudta megelőzni, aki így bronzérmes lett. A második helyen az ukrán Jelena Ljasenko végzett.

A versenyek ezzel befejeződtek az Európa-bajnokságon, a gálára vasárnap 14.30 órától kerül sor.

Eredmények:
nők, Európa-bajnok:
SEBESTYÉN JÚLIA 1,5 helyezési pont
2. Jelena Ljasenko (Ukrajna) 4,0
3. Jelena Szokolova (Oroszország) 5,0
4. PAVUK VIKTÓRIA 5,5
5. Carolina Kostner (Olaszország) 7,5
6. Susanna Pöykiö (Finnország) 8,0

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK