Vágólapra másolva!
A szakvezetés 2-4 kvóta megszerzésében reménykedik az augusztus 13-án kezdődő athéni, nyári olimpia első ökölvívó kvalifikációján, a február 19-én rajtoló, pulai Európa-bajnokságon.  Az isztriai félszigeten fekvő horvát városban súlycsoportonként négy fő szerez alanyi jogú olimpiai kvótát, azaz saját magának harcolja ki az indulási jogot.

"Mivel az olimpiai mezőny jelentős részét Európa nemzetei adják, már a kijutás is felér egy éremmel" - mondta a hétfői, budapesti sajtóbeszélgetésen Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke. "Bizakodó vagyok, mind a kvalifikációs, mind az olimpiai szereplést illetően, mivel sikerült egy fiatal, de jó képességű válogatottat összehozni. Az elmúlt négy évben a gazdasági nehézségek ellenére tudtuk biztosítani a feltételeket, hogy a jövőben is elérhessen a sportág olyan sikereket, amelyeket Kovács Istvánnal, Erdei Zsolttal, Kótai Mihállyal vagy éppen Nagy Jánossal elért."

A MÖSZ elnöke kiemelte: a magyar olimpiai sport az ország legsikeresebb ágazata, az utóbbi tíz évben valamennyi sportág erőn felül teljesített az ötkarikás játékokon. "A többiekkel együtt az ökölvívás is kiérdemelte a magasabb anyagi támogatást" - tette hozzá Csötönyi, utalva arra, hogy az olimpiai magyar örökrangsorban a boksz a hetedik legeredményesebb sportág 10 arany-, 2 ezüst- és 8 bronzéremmel. "Bízom abban, hogy az új ökölvívó-generáció beváltja a hozzá fűzött reményeket Pulában és az olimpián is."

Szántó Imre szövetségi kapitány a felkészülést értékelve kijelentette: "Szép eredményeket értünk el a sydneyi olimpia óta, de majd a három kvalifikáción derül ki, hogy valójában mennyit ér a befektetett munka."

Pula után Plovdivban és Varsóban (mindkettő március 29.-április 5.), illetve Göteborgban (április 19-29.) és Bakuban (április 26.-május 3.) lesz még lehetőség kvótaszerzésre.

A szakember szerint nem igazán szerencsés, hogy az 1992-es barcelonai játékokat megelőzővel együtt a mostani a negyedik egymástól eltérő selejtező-rendszer. "A csapat jelentős része rutintalan még ebből a szempontból, a többség még nem vett részt ilyen selejtezőn" - mondta Szántó. "Úgy vélem azonban, hogy az Eb-n három kvóta megszerzésével elégedett lennék, és egy 4-6 fős olimpiai csapatra látok reális esélyt."

A szövetségi kapitány Bedák Pált (48 kg), Káté Gyulát (60), Balzsay Károlyt (75) és Hídvégi Györgyöt (91) látja reálisan esélyesnek a pulai kvótaszerzésre. A Horvátországba utazó csapatot az aktuális hazai bajnokok alkotják, kivételt ez alól csak a 64 kg képez, ahol Maczik Róbertet Pintye Szabolcs helyettesíti.

Az Európa-bajnokságra utazó csapat: Bedák Pál (48 kg), Mucsi Ottó (51), Bedák Zsolt (54), Kertész Henrik (57), Káté Gyula (60), Pintye Szabolcs (64), Balog Vilmos (69), Balzsay Károly (75), Szűcs István (81), Hídvégi György (91), Kurtucz Csaba (plusz 91).