Vágólapra másolva!
A szabadfogású birkózók szófiai olimpiai kvalifikációs tornáján Wöller Gergő élt az utolsó esélyével, a 60 kg-ban megszerezte a kvótát, s így immár végleges, hogy a fogásnemben Athénban négy versenyzőt indíthatunk.

A tavalyi New York-i vb-n Szabó Gergő (66 kg), Ritter Árpád (74) és Aubéli Ottó (120) szerzett helyet Magyarországnak, a hó eleji pozsonyi kvalifikációs tornán azonban nem tudtunk újabb részvételi lehetőséghez jutni. Mi több, ezen a versenyen Kiss Gergő (84) combizom-szakadást szenvedett, s a helyére nem is sikerült senkit csatasorba állítani a szófia tornára.

A bolgár fővárosban az olimpiai kvótáért az első négy között kellett végezni, s két esélyünk gyorsan elszállt, mert Dobozi Zoltán (55) és Farkas Zoltán (96) egyaránt a csoportjában ragadt. Wöller azonban szépen menetelt előre. Első mérkőzésén 5-2-re nyert az olasz Liuzzi ellen, a második összecsapásán pedig a Puerto Ricó-i Sofo sérülés miatt visszalépett ellene. Így Wöller bejutott a legjobb nyolc közé, ahol a nigériai Tebe ellen kellett megküzdenie a kvótáért. S ezen a mérkőzésen az afrikai birkózónak esélye sem volt, Wöller 11-0-ra, technikai tussal nyert! Annak már nem volt jelentősége, hogy ezután az elődöntőben 3-2-re kikapott a katari Ibrahimtól.

Wöller már a New York-i vb-n is közel állt a kvótaszerzéshez, hiszen a csoportküzdelmek során legyőzte a későbbi világbajnokot. A pozsonyi tornán szintén peches volt, hiszen 6. lett, s itt az első öt szerzett - nem névre szóló - kvótát. Annak, hogy a kvóták nem a versenyzőt, hanem az országot illetik meg, még Wöller esetében is lehet jelentősége, hiszen a 60 kg-ban nem tett le az olimpiai részvételről a 2001-es budapesti Eb-n 58 kg-ban aranyérmet nyert Bánkuti Zsolt sem, aki műtét miatt hosszú időt volt kénytelen kihagyni, de már edzésbe állt.

Kötöttfogásban a tavalyi créteil-i vb-n Deák Bárdos Mihály (120 kg), Füredy Levente (66) és Virág Lajos (96) gyűjtött be olimpiai kvótát, s még ezen a fronton is két javítási lehetőség lesz. Újvidéken a súlycsoportok 1-5., Taskentben az 1-4. helyezettek szereznek országuknak athéni indulási lehetőséget.

Fábik Tibor