Vágólapra másolva!
Lékó Péter hétfőn elutazott Linaresbe, az esztendő legrangosabb nemzetközi versenyének színhelyére. Az andalúziai városban február 18-án tartják a viadal sorsolását, a hét résztvevős, kétfordulós tornán a pontvadászat másnap kezdődik meg. Nagymesterünk címvédőként ül sakkasztalhoz, többek között a világranglistát fölényesen vezető Garri Kaszparov és világbajnoki döntőbeli ellenfele, Vlagyimir Kramnyik társaságában.

A spanyol kisváros elsősorban a sakknak köszönheti hírnevét. Linaresben 1978-ban rendeztek először tornát, és az 5-ös kategóriájú, Jaan Eslon elsőségével zárult verseny után még kevesen gondoltak arra, hogy a képzeletbeli sakktérkép egyik fővárosaként emlegetjük majd. Az idei viadal ismét 20-as kategóriájú, 2731-es Élő-pont-átlagú. Lékó Péter tavaly szenzációs tornagyőzelmét ért el, harcos játékfelfogásával meglepte riválisait. Négy győzelmével előzte meg a két nyerést elérő Vlagyimir Kramnyikot, aki egyedül őrizte meg a veretlenségét a nemes versengésben. Lékó megszakította Garri Kaszparov páratlan sikersorozatát, a világranglistát vezető orosz exvilágbajnok 1999 januárja óta tíz szuperversenyen játszott, és kilencszer egyedül, 2000-ben Kramnyik társaságában holtversenyben lett első, 2003-ban Kaszparov kénytelen volt beérni a holtversenyes harmadik hellyel.

A linaresi torna szervezői ezúttal is a sakkvilág legjobbjait csábították az andalúziai kisvárosba, Kaszparov immár tizenharmadszor vállalta a részvételt. A torna doyenje, a 40 éves orosz exvilágbajnok 1990-ben győzelemmel mutatkozott be a spanyol városban. Egy évvel később kapott egy fricskát Vaszilij Ivancsuktól, aki 1989 után másodszor is tornagyőzelmet ünnepelt, az ukrán nagymester Kaszparovot is legyőzve veretlenül lett első. A FIDE akkori világbajnokát közismerten kemény fából faragták, 1992-ben kétpontos előnnyel végzett az élen, majd elsőségét megismételte. A legnagyobb riválisokat, Karpovot és Anandot is legyőzte és másfél pont előnnyel nyert. Egy évvel később Karpov pályafutása egyik legfényesebb diadalát aratta, a 13 játszmából gyűjtött 11 ponttal fölényesen lett első, Kaszparov kétszer is botlott, Lautier és Kramnyik tépázta meg tekintélyét, és 2,5 pontos hátránnyal lett holtversenyben második.

A csalódott világbajnok a következő évben kihagyta Linarest, ezt Ivancsuk bánta legkevésbé, 10 pontot ért el a 13 partiból, harmadszor lett tornagyőztes. A második helyezett Karpov is megőrizte veretlenségét, de a FIDE világbajnoka csak ötször tudott nyerni, ezzel szemben Ivancsuk hétszer fogadhatta legyőzött ellenfeleinek gratulációját. A hagyományos versenyek sorozata 1996-ban megszakadt, de 1997-ben ismét vendégül látták a sakkvilág elitjét. Kaszparov nem tudta megőrizni veretlenségét, első lett, de Ivancsuk megtréfálta. Vigasztalásul Kaszparov egy ponttal megelőzte feltörekvő honfitársat, Kramnyikot.

Egy évvel később a szervezők változtattak a lebonyolításon, a 14, illetve 12 résztvevős körversenyek helyett áttértek a kétfordulós formára. 1998-ban heten viaskodtak 21-es kategóriájú versenyen, Anand lett az első, és furcsa szenzációként Kaszparov a remikirály. A csalódott "király" 11 hónapos "önkéntes száműzetésre" ítélte magát, majd 1999 januárjában tért vissza a sakkasztalhoz. Kaszparov pályafutása egyik legnagyobb sikereként emlékezik vissza az 1999-es tornagyőzelmére, 2,5 ponttal előzte meg Kramnyikot és Anandot, a 14 partiból 10,5 pontot szerzett. A londoni Braingames világbajnoki döntőn Kramnyiktól elszenvedett veresége után már leírt exvilágbajnok három éve még rátett egy lapáttal, és 3 pontos előnnyel győzött, 2002-ben a második félidőben játszott jobban, fontos partiban verte meg a Linaresben bemutatkozó Ponomarjovot, másfél pontos előnnyel végzett az élen.

A tavalyi tornán fantasztikus magyar siker született, Lékó két világbajnokot és két exvilágbajnokot megelőzve végzett az élen. Az esztendő legrangosabb viadalán nem kellett sokat várni a szenzációra, Kaszparov a második játéknapon tisztet nézett el az igen bátran játszó 16 éves Radzsabovnak, s a váratlan vereség láthatóan keresztülhúzta számításait. A harmadik fordulóban ráadásul gigászi küzdelemben csak remizett Péterrel. Nagymesterünk kikapott Anandtól, az első kör után Kramnyik 4 ponttal vezetett, Lékó, Anand és Kaszparov hátránya fél pont volt. Az ellenkező színelosztással lebonyolított második körben Kramnyik csak hét döntetlent könyvelhetett el, míg Lékó a spanyolok reménysége, Vallejo Pons elleni kisiklását két nyeréssel kompenzálta, Radzsabov francia védelmére mért csapást, majd Ananddal szemben vezette győzelemre a tanulságos bástyavégjátékot. Kaszparov sem tudott játszmát nyerni a második félidőben, Ponomarjov már későn ébredezett.

Emlékeztetőül a torna végeredménye:
1-2. Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik 7 pont
3-4. Viswanathan Anand és Garri Kaszparov 6,5
5. Ruszlan Ponomarjov 5,5
6. Francisco Vallejo Pons 5
7. Tejmur Radzsabov 4,5