Társoldalunk:

Lékó Péter címvédőként játszik Linaresben

Lékó Péter Wijk aan Zee-i sikerének birtokában, a tornagyőztes Viswanathan Anand mögött mindössze félpontos hátránnyal kivívott ezüstérmével optimistán készülődött az újabb megmérettetésre. Önbizalmát csak növelhette, hogy végre tudja, hogy Kramnyikkal szemben a világbajnoki döntőt szeptember 25. és október 18. között játssza, s remekül megszervezett versenyprogram is segíti felkészülését.

"Nyugodtan készültem a linaresi tornára, a holland versenyem után pihenni is tudtam, edzőmmel, Arshak Petroszjannal elvégeztük a repertoár kisebb módosításait. Tavaly megelőztem Kaszparovot, azóta nem találkoztunk. Nem várom, hogy a FIDE világbajnoki ciklusában szereplő orosz exvilágbajnok kérdésekkel ostromolna páros mérkőzésünkkel kapcsolatban, a feszültség a riválisok között általában csak a záróünnepségen enyhül. A mezőnyben mindenki bizonyítani akar. A tavalyi mezőnyhöz képest két helyen változott a névsor, Anand és Ponomarjov helyett Shirov és Topalov is rajta van a meghívottak listáján. A spanyolok legjobbja, Shirov a torna egyik kulcsfigurája lehet, hiszen közismert, hogy Kaszparovval szemben milyen rossz a mérlege. A szerdai sorsolásnak nincs túl nagy tétje, örülnék annak, ha nem lennék erőnyerő az első fordulóban" - nyilatkozta elutazása előtt első számú nagymesterünk.

A végső győzelemre a legnagyobb esélyesként a világranglista-vezető Kaszparovot tarthatjuk, de meg kell jegyeznünk, hogy az exvilágbajnok tavaly a jól  fizető, számítógépes programok elleni párharcokra koncentrált. Linaresi eredménylistája fantasztikus, eddig tizenkétszer játszott a spanyol városkában, hétszer egyedül, egyszer holtversenyben lett első. A tizenkét versenyen 144 játszmát vívott, 60 győzelmet szerzett, 78 játszmája végződött döntetlennel és hatszor volt kénytelen kapitulálni. Érdekes egy kis statisztikát készíteni nagy riválisai elleni mérlegéről. Londoni legyőzője, a világbajnoki trónról őt letaszító honfitársával, Vlagyimir Kramnyikkal szemben eddig 121 összecsapást vívott, 28 győzelem mellett 15 vereséget szenvedett. Óriási a különbség, ha csak a klasszikus időkontroll melletti partik eredményét nézzük, Kramnyik öt, Kaszparov négy győzelmet ért el a 43 játszmából.  Lékó Péterrel tizennyolszor találkozott, a 14 "igazi" játszmában Kaszparov háromszor állhatott fel győztesként.

Szinte hihetetlen Shirov elleni mérlege, 12 döntetlen mellett 16 győzelmet aratott, s számtalanszor döntő partikban bizonyította, hogy mentálisan jóval felkészültebb, mint a spanyolok "átigazolt" sztárja. Topalov is nehezen bír a ranglistavezetővel, de 19 vereség és 14 döntetlen mellett legalább ötször okozott kellemetlen perceket Kaszparovnak. A mezőnyből Radzsabov dicsekedhet a legjobb eredménnyel, az öt partiból egyet nyert és vesztett a három remi mellett. A tavalyi torna záróünnepségén Kaszparov nagy balhét csinált, miután a sajtó képviselői Radzsabov váratlan győzelmének adták a különdíjat. A torna külön érdekessége lesz a két bakui születésű sakkozó összecsapása.

Lékó világbajnoki döntőbeli ellenfele, Kramnyik ellen a klasszikus gondolkodási időbeosztás szerint játszott partiban még veretlen, az összesített eredmény a világbajnoknak kicsit kedvezőbb, nagymesterünk hat partit vesztett 35 döntetlen és öt nyerés mellett. Számunkra az oly sokszor emlegetett két nyerés adhat okot az optimizmusra. Péter a dortmundi világbajnok-jelölti torna elődöntőjében magabiztos játékkal kényszerítette feladásra Shirovot, nem zavarta, hogy korábban a spanyollal szemben többször hibázott, hét nyerés és 17 döntetlen mellett 11 vereség még mindig a számláján van, jó lehetőség a további javításra. A bolgár Topalov jó kuncsaftja, 13 nyerés és 18 remi mellett hatszor vesztett. Radzsabovot egyszer győzte le négy döntetlen mellett, tavaly Vallejo Pons ellen 1-1-re végzett.

A versenyt a klasszikus időkontroll szerint bonyolítják le, két-két óra gondolkodási idő a 40 lépésre, majd egy-egy óra 20 lépésre, végül fél-fél óra a játszma befejezéséig. A kétfordulós tornán február 24-én és március 1-jén lesz szabadnap, illetve a páratlan létszámú mezőny miatt a résztvevők még két további pihenőnaphoz is jutnak.

A verseny résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Garri Kaszparov (orosz, 2831)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777)
Alekszej Shirov (spanyol, 2736)
Veszelin Topalov (bolgár, 2735)
Lékó Péter (magyar, 2722)
Francisco Vallejo Pons (spanyol 2663)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2656)

Verőci Zsuzsa

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK