Vágólapra másolva!
A hagyományoknak megfelelően erős mezőny várható a hét végi, 34. Siemens MÁV Tokaj Express férfi egyéni párbajtőr Világkupa-versenyen, amelynek nyolcas döntőjét vasárnap 15 órától rendezik meg a Hilton Budapest WestEnd báltermében.

A magyar vívók jól hangoltak a budapesti Világkupára, hiszen az elmúlt hét végi pozsonyi Vk-t Fekete Attila nyerte meg, Kovács Iván a harmadik, Boczkó Gábor a hatodik, Imre Géza pedig a nyolcadik helyen zárt. A mezőny nagy része a szlovák fővárosból egyenesen Budapestre utazott, s jó néhány párbajtőröző kedden már a magyar válogatott keret tagjaival együtt edzett. Szerdáig 140-en adták le a nevezésüket a Tokaj Expressre, s az már biztos, hogy a világ élmezőnyébe tartozó nemzetek közül az oroszok, az olaszok és a németek is a legerősebb összeállításban jönnek. Így például pástra lép az olimpiai bajnoki címvédő orosz Pavel Kolobkov, valamint a világranglista-vezető osztrák Christoph Marik is. A világranglistán a legelőrébb jegyzett magyar versenyző jelenleg a 17. helyen álló Fekete Attila, Boczkó Gábor a 20., Kovács Iván a 32., Kulcsár Krisztián a 38., Imre Géza a 46.

A Tokaj Express szombaton 14 órakor a selejtezővel kezdődik a Nemzeti Sportcsarnokban, vasárnap 9 órakor a 64-es tábla küzdelmeivel ugyanitt folytatódik, a nyolcas döntőt 15 órától azonban már a Hilton Budapest WestEnd báltermében rendezik. Tavaly Marik nyerte el a trófeát, legjobb magyarként Fekete a harmadik helyen zárt.

"A mezőny létszámát és a minőségét tekintve is nagyon erős verseny előtt állunk, de bízom benne, hogy legalább két magyar párbajtőröző bejut a nyolcas döntőbe" - nyilatkozta Szabó Bence szövetségi kapitány a Tokaj Express szerdai sajtótájékoztatóján.

A szakvezető szólt az olimpiai kvalifikációs pontverseny állásáról is. Mivel csapatunk januárban a tauberbischofsheimi, majd február elején a barcelonai Vk-n is ezüstérmet szerzett, rengeteget javított a pozícióján, s jelenleg az olimpiai kvótát érő negyedik helyen áll (az olimpiára az első öt együttes utazhat). Ám ahhoz, hogy ezt a helyet megtartsuk, a vancouveri Világkupán is jól kell szerepelni. A jelenlegi helyzet alapján a franciák, az oroszok és a németek athéni részvétele biztosnak tekinthető, s a még kiadó két helyért a magyar, az ukrán és az olasz csapat áll hatalmas harcban.

Fábik Tibor