Vágólapra másolva!

Kvótát remélnek a tékvandó legendájától

A 2000-es sydneyi örkarikás játékokon ötödik helyen végzett, de már hosszú ideje sérüléssel bajlódó Salim József helyett öccse, Salim Gergely próbálja megszerezni az olimpiai kvótát a tékvandósok hét végi kvalifikációs versenyén, Bakiban. Salim Gergely az 1992-es barcelonai olimpián, amikor a tékvandó még csak bemutatóként szerepelt, dán színekben aranyérmes lett, és a sportág legendájának számít.

Sydneybe Salim Gergely csupán bátyja edzőjeként utazott, most viszont szerepet cseréltek, mivel az idősebbik testvér megsérült, és nem tudta vállalni, hogy elindul a Bakiban rendezendő kvalifikációs tornán. A világ- és háromszoros Európa-bajnok Salim Gergely az 58 kg-ban kísérli meg a kvótaszerzést. A Los Angelesben élő Salim fivérek már elutaztak Azerbajdzsán fővárosába, ahova a magyar csapat további két tagja, Tóth Balázs és Gál Mária csütörtökön indul. A tornán csupán a súlycsoportok dobogósai jutnak kvótához.

"Gergelytől mindenképpen kvótát remélünk, hiszen kivételes képességű sportember, és edzőként bátyja, Salim József áll mögötte" - nyilatkozta Patakfalvi Miklós, a hazai szövetség elnöke.

A hivatalosan 2000-ben olimpiai sportággá lett tékvandóban Sydneyben négy férfi és négy női súlycsoportban száz versenyző küzdött meg egymással, Athénban továbbra is négy-négy kategóriában, de már 124 tékvandós indulhat. Ám minden ország változatlanul maximum két versenyzővel képviseltetheti magát.

A tékvandó nemzetközi szövetsége, a WTF (World Taekwondo Federation) 1973-ban alakult, s még ugyanebben az évben megrendezte első világbajnokságát. Ma 16 tagországban mintegy 50 millióan tartoznak az égisze alá. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1980-ban ismerte el a tékvandót, amely nyolc évvel később, Szöulban bemutató sportágként már helyet kapott a játékokon. S azóta egyre jobban megszilárdítja a helyét.

Fábik Tibor