Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny negyedik fordulójában Lékó Péter sötéttel 18 lépésben remizett a világbajnok Vlagyimir Kramnyikkal, és megőrizte vezető pozícióját. Az orosz világelső nem vállalta a bonyolult szicíliai főváltozatot, s nagymesterünk könnyedén egyenlített ki. A legfiatalabb résztvevő, a 17 éves azeri Tejmur Radzsabov fél pontot rabolt a bolgár Veszlin Topalovtól, a spanyol házirangadó gyors döntetlennel fejeződött be. Garri Kaszparov szabadnapos volt, kipihenhette Lékó elleni partiját, ahol szorongatott helyzetből menekült meg.

A címvédő Lékó Péter nagyon magabiztosan játszik Linaresben. Világbajnoki döntőbeli ellenfele, Vlagyimir Kramnyik nem bocsátkozott szicíliai védelmű kalandokba, s világossal ezúttal sem tudott előnyt kihozni a megnyitásból. Péter jóval gyorsabban játszott, láthatóan szekundánsával, Arshak Petroszjannal gondosan elemezték az állást. A gyors döntetlennel Lékó kipihenhette Garri Kaszparov elleni partiját is. A világranglistát vezető Garri sportszerűen elismerte, hogy nagymesterünk 31.h6 helyett 31.g6 b4 32.Kf3-mal nagyon nehéz helyzetbe hozhatta volna, s ráadásul az exvilágbajnok komoly időzavarban is volt. A játszma elemzésekor 31.Kf3 lépéssel kacérkodtam, hasonló gondolattal, a világos királyt biztonságba helyezni.

A spanyol megnyitásban gyorsan békét kötött a házigazdák két versenyzője, Vallejo Pons és Shirov. A világranglista ötödik Alekszejt láthatóan megviselte Topalov elleni kihagyása. A mezőny legfiatalabb résztvevője, Tejmur Radzsabov értékes fél ponttal gazdagodott, a Szvesnyikov változat kiállta a próbát, a bolgár Veszelin Topalov hiába áldozott tisztet, sötét sikerrel feltartóztatta a d szabadgyalogot. A 20-as kategóriájú szuperverseny első négy fordulójának 12 partijából még mindig csak egyetlen játszma dőlt el, Lékó Péter ezzel a győzelemmel az első helyen zárta a torna első harmadát.