Vágólapra másolva!
Vlagyimir Kramnyik pályafutása során másodszor nyerte meg a linaresi szuperversenyt. Az orosz világbajnok még a szokásosnál is óvatosabban sakkozott, 12 játszmája során mindössze 26 lépést húzott átlagban. Lékó Péter világbajnoki döntőbeli ellenfelével szemben előnyös állásban nagyot hibázott, a vereség miatt nem tudta megvédeni tavalyi elsőségét. A torna doyenje, a 40 éves Garri Kaszparov 1998 után másodszor lett a hagyományos torna remikirálya.

A 21. linaresi szuperverseny Vlagyimir Kramnyik, Garri Kaszparov és Lékó Péter párharcának jegyében zajlott. Nyugodtan mondhatjuk, hogy Kaszparov és Kramnyik szereplése csalódást okozott. Különösen meglepő volt, hogy a végső győztes orosz világelső mennyire óvatosan sakkozott, változatlanul erőltetette az e4-gyes megnyitásokat, de a bonyolult középjátékok elől rendszeresen kitért.

Garri Kaszparov játékán nagyon meglátszott, hogy tavaly csak Linaresben, majd a Klubcsapatok Európa Kupáján szerepelt, kicsit elszokott a "hús-vér" riválisokkal való csatáktól. A világranglistát fölényesen vezető exvilágbajnok a kritikus középjáték állásokban a korábban tőle megszokott kreatív sakkozás helyett fölösen gondolkodott sokat, az időzavarainak fokozott feszültségét rosszul bírta, 13 Élő-pontot vesztett.

Lékó Péter játékára megnyugtatóan hatott, hogy végre tudja Kramnyik elleni világbajnoki döntőjének időpontját, jól megszervezett versenyprogramja van. Kár volt Kramnyik elleni rontásáért, jóval színesebben játszott, mint nagy riválisai. Lékó teljesítménye 2762-es performance pontszámnak felel meg, míg Kaszparové 2745-nek.

Remekül helytállt a 17 éves Tejmur Radzsabov, közel 16 pontot kasszírozott, 2744-es performace-t teljesített. Lékó Wijk aan Zee-ben és Linaresben is második lett, összesen 20 pontot szerzett és megérdemelten hódította vissza a világranglistán a negyedik helyet, Kaszparov, Anand és Kramnyik előzi meg.

A statisztika sok mindent elárul. A tavalyi tornán 15 játszma dőlt el, világossal 11 partit nyertek, sötét négyszer volt eredményes, 41 volt a lépésátlag. 2002-ben szintén hétrésztvevős volt a verseny, 15 győzelem született, elsöprő volt a világossal játszók fölénye, 14 nyerést könyvelhettek el, átlagban 36-ot húztak a résztvevők. A remidömping talán elgondolkoztatja a szervezőket, hogy nem kellene-e változtatni a lebonyolításon, a hétrésztvevős, kétfordulós versenytípus óhatatlanul is óvatosságra inti a nagymestereket.

Rövid pihenés után első számú nagymesterünk a monacói Amber-versenyen játszik, március 19-én kezdődik a remek torna, ahol a sakkvilág ászai nyugodtan kísérletezhetnek, a rapid, illetve a vakon vívott játszmákban az Élő-pontvesztés nem fenyegeti őket. Ismét találkozik Kramnyikkal, az április 1-től a világranglistán második Anand is elfogadta a meghívást, az orosz Barejev, Morozevics és Szvidler, a spanyol Shirov és Vallejo Pons, a bolgár Topalov, az izraeli Gelfand, az ukrán Ivancsuk és a holland Van Wely még a mezőnyben.

A végeredmény:

1. Kramnyik, V

2777

+6

"/1

"/"

"/"

1/"

"/"

"/"

7

2. Lékó, P

2722

+40

"/0

"/"

1/"

"/"

1/"

"/"

6,5

3. Kaszparov, G

2831

-86

"/"

"/"

"/"

"/"

"/"

1/"

6,5

4. Radzsabov, T

2656

+88

"/"

0/"

"/"

"/"

0/1

"/1

6

5. Topalov, V

2735

-4

0/"

"/"

"/"

"/"

"/1

"/"

6

6. Shirov, A

2736

-65

"/"

0/"

"/"

1/0

"/0

"/"

5

7. Vallejo Pons, F

2663

+19

"/"

"/"

0/"

"/0

"/"

"/"

5