Vágólapra másolva!
A kerékpáros Bebtó Zoltán doppingügyét megdöbbenéssel fogadták a sportág hazai hívei, szerdán a legnagyobb magyar körverseny, a Tour de Hongrie szervezői tartottak sajtótájékoztatót az ügyben. Eisenkrammer Károly, a szervezőbizottság elnöke bejelentette, a viadalon többé nem indulhatnak olyanok, akik valaha kapcsolatba kerültek a tiltott szerekkel.

Egy új doppingellenes stratégia kidolgozásával megbízott bizottság felállítására szólította fel a Magyar Kerékpáros Szövetséget (MKSZ) a legnagyobb hazai körverseny, a Tour de Hongrie szervezőbizottsága. A testületnek április 15-ig kell megalkotnia a programot.

Eisenkrammer Károly, a szervezőbizottság elnöke a Bebtó Zoltán doppingügye kapcsán összehívott szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a tiltott szerek elleni harc érdekében elvárják, hogy az MKSZ szigorítsa szankcióit a lebukott kerekessel szemben. Az egykori kiváló versenyző kiemelte, hogy a magyar körverseny szervezői minden segítséget megadnak a küzdelemhez, sőt, kedden a bizottság elfogadott egy határozatot, mely szerint többé nem állhat rajthoz a versenyükön olyan sportoló, akinek korábban doppingügye volt.

Eisenkrammer kérdésre válaszolva elmondta, a magyar körverseny szervezői azért érezték szükségét a gyors reagálásnak, nehogy a doppingügyek megszaporodásával egy negatív tendencia induljon el Magyarországon, mert az végzetes lenne a sportág hazai életére. "A jövőben zéró toleranciát várunk el a doppingolókkal szemben, elfogadhatatlan, hogy a tiltott szerek befeketítsék a sportágat" - mondta Eisenkrammer, aki az MKSZ képviselőit is meghívta a sajtótájékoztatóra, ám azok egyéb programjaik miatt végül nem tudtak megjelenni a beszélgetésen. "19 évig versenyeztem, hazai szinten nem is rosszul. Nem abban a kerékpársportban akarok dolgozni, amely doppingügyektől hangos, tisztán akarok a kerékpárosszülők szemébe nézni. A kerékpárosok példaképek, akikre felnéznek a gyerekek - szükségünk van rájuk, nem szabad, hogy tönkretegyék őket ezek az ügyek. A dopping nem csak a mi ügyünk, nemzetközi ügy: együtt kell tennünk azért, hogy a sportág megtisztuljon. A helyes út nem ez."

Eisenkrammer utalt Marco Pantani nemrégiben bekövetkezett halálára is, majd elmondta: az idei Tour de Hongrie-n a jelenleg ismert legkorszerűbb vizsgálatokkal és módszerekkel ellenőrzik majd a versenyzőket. "Felhívjuk a környező országok körversenyeinek szervezőit, hogy támogassák kezdeményezésünket" - tette még hozzá.

Az eseményen a Magyar Kerékpáros Edzők Társaságának (MAKET) főtitkára, Vasvári Ferenc elmondta, hogy szeptemberben, volt versenyzőkből, edzőkből és testnevelő tanárokból az edzői szinten tapasztalt űr betöltésére alakult szervezetük a sportág népszerűségének és tisztaságának megőrzése érdekében is nagyon fontosnak tartja a doppingellenes harcot, ezért felajánlotta, hogy a MAKET részt vesz az új stratégia kidolgozásában. "Ez a botrány az életben maradásért töretlen hittel küzdő magyar kerékpársport számára a halálos ítélet kimondásával egyenértékű. Sem a szponzorok bizalmának, sem a már úgyis megtépázott és gyakorlatilag megszűnt edzői tekintélynek nem tesz jót, nem beszélve az amúgy is súlyos válsággal küszködő utánpótlás-nevelés helyzetéről. Reméljük, ez az eset mindenkit ráébreszt arra, hogy a sportág agóniája nem húzható tovább, a számtalan probléma megoldása mindenki összefogását sürgeti az egyes érdekcsoportok acsarkodása helyett" - fogalmazott a társaság, amelynek képviseletében a beszélgetésen megjelent Fülöp Tibor alelnök és Hazai György, a sportágfejlesztési bizottság elnöke (nem mellesleg a pályakerékpáros Szabolcsi Szilvia edzője) is.