Vágólapra másolva!
Fabrice Tiozzo, a cirkálósúly korábbi világbajnoka szombaton Lyonban hihetetlenül fordulatos mérkőzésen pontozással legyőzte a címvédő olasz Silvio Brancót, és ezzel harmadszor lett világbajnok, ezúttal a WBA félnehézsúlyú kategóriájában. A 34 éves francia négy hónap leforgása alatt 25 kilót fogyott a meccsre, de teljesítményén nem látszott meg a hatalmas fizikai igénybevétel.

Tiozzo két pontozónál 114-112-re nyert, egynél 113-113-as döntetlen alakult ki, 48. profi bokszmeccsén ez volt a 46. győzelme, két vereség mellett, a 46-ból 30-at nyert KO-val. A 37 éves Branco ezzel elveszítette a tavaly októberben, a Mehdi Sahnoune ellen elhódított WBA-világbajnoki címét. Branco 58. profimeccsén hetedik vereségét szenvedte el.

Az összecsapás páratlan izgalmakat hozott. Tiozzo uralta az első néhány menetet, villámgyors lábmunkájával és géppuskaszerű sorozataival. A negyedik menetben Branco orra már erősen vérzett, és mind többször hajolt a kötelekre menedéket keresve. Az ötödik és a hatodik menetet mégis az olasz nyerte, kihasználva hosszabb karjait. Sőt, a nyolcadikban le is ütötte Tiozzót, majd miután felkelt a francia, alig bírta ki a menetet, még egyszer megroggyant Tiozzo ütészáporától.

És ekkor jött az újabb fordulat: a magára találó Tiozzo átvészelte a kilencedik menetet, megnyerte a tizediket, a tizenegyedikben padlóra küldte az olaszt, majd a tizenkettedikben végképp a maga javára fordította a meccset. Bravúros győzelmével Tiozzo újra megjelent a boxrec.com összevont világranglistáján, méghozzá mindjárt az ötödik helyen, a hatodikra szorítva Erdei Zsoltot, a WBO világbajnokát, aki legközelebb május 7-én lép szorítóba, Dortmundban, címvédő összecsapáson.

A boxrec.com listájának élcsoportja félnehézsúlyban (79,378 kg):
1. Roy Jones Jr. (amerikai, 35 éves)
2. Antonio Tarver (amerikai, 35)
3. Dariusz Michalczewski (német-lengyel, 35)
4. Paul Briggs (amerikai, 28)
5. Febrice Tiozzo (francia, 34)
6. Erdei Zsolt (magyar) 29

Tiozzo 1995-ben a WBC félnehézsúlyú övét szerezte meg, majd 1997-ben a WBA cirkálósúlyú világbajnoka lett. Amikor 2000-ben kiütéssel elveszítette utóbbi címét az amerikai Virgil Hill-lel szemben (akitől pályafutása első vereségét is elszenvedte, még 1993-ban), mindenki a pályafutása végét jósolta, a francia azonban hihetetlen akaraterővel visszatért a csúcsra. Ebben az is szerepet játszott, hogy szakított addigi menedzserével, Don Kinggel, és átszerződött a francia Freres Acaries-hez.