Vágólapra másolva!
Monte-Carlóban, a 13. Amber-verseny harmadik fordulójában Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter csatája két döntetlennel fejeződött be. A "vak" partiban fantasztikus küzdelmet láttunk, sötéttel nagymesterünk bástyaáldozattal vállalt kombinációs bonyodalmakat, majd egyszerűsítés után már remi volt a bástyavégjáték. A rapid játszmában óvatos játékkal osztoztak meg a ponton. Kettős győzelemmel Jevgenyij Barejev befogta Kramnyikot, Péternek az indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand és az orosz Peter Szvidler lett a holtversenyes társa. Lékó a negyedik játéknapon a meglepetésre sereghajtó, hat vereséget begyűjtő Borisz Gelfanddal mérkőzik meg.

Az Amber-verseny egyik csúcsrangadója, Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter párharca lenyűgözte a sakkrajongókat. Az első partiban az orosz világbajnok vezette a világos bábukat, és kihívója, Lékó Péter a szicíliai védelem Szvesnyikov változatát készítette elő. A linaresi szuperversenyen fordított színelosztásban küzdöttek meg, nagymesterünk remekül állt, de a vezérmanőver balszerencsés vereségét eredményezte. Kramnyik a dortmundi tornán látott Bologan recepttel készült, s úgy tűnt, hogy a sötét gyalogszerkezeti gyengeségek miatt sokkal jobban áll. A taktikai motívumokban gazdag pozícióban azonban Lékó fantasztikus bástyaáldozattal lepte meg világbajnok ellenfelét, ellenértékként b2-ig nyomult előre a szabadgyalogja. Az állás végül bástyavégjátékra egyszerűsödött, ahol Péter gyaloghátránya ellenére könnyen remizett.

Az izgalmas küzdelem után a rapid parti már óvatosabb harcot hozott. Kramnyik az 1-1-gyel megőrizte vezető helyét, de társbérlőt kapott a holland Loek Van Wely ellen 2-0-ra nyerő Jevgenyij Barejev személyében. Lékó Péter az indiai exvilágbajnokkal, Viswanathan Ananddal osztja a harmadik helyet. Vishy az újonc spanyol Vallejo Ponssal szemben érvényesítette a papírformát.

A világranglista korábbi negyedik, áprilistól a hatodik helyezett Peter Szvidler először játszik az Amber-versenyen, de láthatóan jól felkészült a speciális műfajból. "Vakon" jól kombinált, a leáldozott vezérért bőséges ellenjátékot kapott, majd villámgyors támadással megszerezte a győzelmet. A rapid partiban dinamikus egyensúlyt láttunk a táblán, a döntetlen az orosznak kedvezett, holtversenyben a harmadik helyre küzdötte fel magát.

A spanyol Alekszej Shirov és az orosz Alekszander Morozevics nem kímélte egymást. Az első partiban Shirov már közel járt a teljes pont megszerzéséhez, de alighanem elvesztette a teljes koncentrációt a hadereje felett, s ez "vakon" megengedhetetlen. Morozevics kihasználta a lehetőséget, fordult a kocka, az orosz "ünnepelhetett". Shirov a francia védelem ellen tisztáldozattal jutott óriási támadáshoz, s bekasszírozta a pontot. Az izraeli Borisz Gelfandnak nagyon nem megy a játék, sötéttel fokozatosan került hátrányba. Világossal mindent megtett a szépítésért, de a kapkodásban lebecsülte Vaszilij Ivancsuk ellencsapását. Az ukrán nagymester a 2-0-s győzelemmel javított.