Vágólapra másolva!
Belgrádban április közepén jelenik meg a Chess Informant 89. kötete. A szerkesztők az októbertől január végéig tartó versenyidőszak legjobb játszmáit, megnyitáselméleti érdekességeit, hatásos kombinációit és tanulságos végjátékait gyűjtik csokorba. Döntött a nemzetközi zsűri, a 88-as kötet legjobb partijának a dortmundi szuperversenyen játszott Anand-Bologan összecsapást választotta. Az indiai exvilágbajnok alkotása fölényesen megnyerte a másik szavazást is, megnyitáselméleti szempontból is az első helyre jelölték.

Érdekes játszmákban, hadállásokban, kombinációkban gazdag a sakkozók által oly kedvelt sorozat immár 89. kötete, amelyben maguk a szereplők elemeznek a jól ismert informátor jelzésekkel. A Wijk aan Zee-ben játszott 19-es kategóriájú szuperverseny mellett a plovdivi csapat Európa-bajnokság, az Essent torna, a rapid világbajnokság ütközetei tarthatnak a legnagyobb érdeklődésre számot. A hagyományoknak megfelelően döntött a nemzetközi szaktekintélyekből álló kilenctagú zsűri. A 88-as Infomátor legjobb játszmájának az indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand a dortmundi szuperversenyen a moldáviai Viorel Bologan elleni parádés partiját választották. A lehetséges 90 pontból 83-at kapott. Anand megnyitási újítása elnyerte a másik díjat is, elméleti szempontból is a legjobbnak választották. A középen rekedt sötét király elleni támadás a jövőben egyetlen taktikai tankönyvből sem hiányozhat.

Másodiknak az orosz bajnokságon látott Szakajev-Belov partit jelölték 60 ponttal. Az intuitív tisztáldozattal világos hatalmas gyalogcentrumot kapott, és szép taktikai motívumokkal rohamozott. Bronzérmes a Rublevszkij-Lputjan játszma lett, 47 pontot kapott. Az összecsapások közös vonása, hogy valamennyiben a támadósakk érvényesült, az áldozatoktól sem visszariadó, a taktikai bonyodalmakat vállaló nagymestereket jutalmazták. A negyedik és ötödik helyre is Kaszparov partit választottak, honfitársa Griscsuk és a belga Csucselov elleni győzelmei 41, illetve 31 pontot kaptak. Hatodik helyre jelölték az orosz bajnokságon aratott Szvidler nyerését Volkovval szemben. Természetesen különbözőek az ízlések, az orosz sakkozás legjobbjai januárban szavaztak 2003 második félévének játszmáiról. Szvidlernek adták az első helyet, Kaszparové lett az ezüstérem, míg Anand győzelme kevésbé bűvölte el őket, csak a harmadik helyre jelölték.

Lázas munka folyik a Chess Informant belgrádi szerkesztőségében. Rövidesen kapható lesz a Megnyitáselméleti Enciklopédia sorozatban a D kötet immár negyedik kiadása, a szláv védelem, a vezércsel, a Grünfeld védelem legbonyolultabb változatinak gyűjteménye. Március végén elkészül a 86-88 Informátorok CD-s változata pgn formátumban, így a teljes 88 kötet már gond nélkül használható lesz a ChessBase programmal. A CD-vel együtt megjelenik a Chess Informant Expert program 5.0-s változata is, amely az összes Informátor kiadványt együtt kezeli. A 89-es Chess Informant elektronikus változata is letölthető lesz a megrendelők számára a www.sahovski.co.yu honlapról.