Társoldalunk:

Griscsuk győzött az 5. Karpov-versenyen

Ötödször rendeztek Anatolij Karpov tiszteletére Pojkovszkijban nagyszabású nemzetközi tornát. A szibériai olajvárosban a 18-as kategóriájú, 2676-os Élő-átlagú, 10 résztvevős versenyen a 20 éves Alekszander Griscsuk győzött, jobb Berger-Sonneborn értékeléssel megelőzte honfitársát, Szergej Rublevszkijt, mindketten 6 pontot gyűjtöttek a kilenc játszmából.

Az orosz exvilágbajnok, Anatolij Karpov nevével fémjelzett versenysorozat legrangosabb tornáját rendezték meg a szibériai olajvárosban. A rendezők már a megnyitó ünnepségen bejelentették, hogy jövőre még magasabb kategóriájú versenyt szerveznek. Az idei viadalon rajthoz állt az első két torna győztese, a moldáviai Viorel Bologan, a 2002-es első helyezett, az amerikai színekben versenyző, korábban ukrán válogatott Alekszander Oniscsuk. A tavalyi, 16-os kategóriájú versenyen Peter Szvidler és a francia Joel Lautier végzett holtversenyben az élen.

Az 5. Karpov verseny időpontja egybeesett a monte-carlói Amber tornáéval, de a 18-as kategória, a 2676-os Élő-átlag miatt joggal pályázik az esztendő egyik legrangosabb viadalának címére. Griscsuk az első négy fordulóban három partit is megnyert, igaz közben kisebb baleset érte, Bologantól vereséget szenvedett. A hetedik játéknapon ziccert hibázott Lautier ellen, holtversenyes elsőségével is 8,7 Élő-pontot kasszírozott. A 45 játszmából 21 dőlt el, csak az Aeroflot nyílt verseny győztese, a dortmundi szuperverseny részvételi jogát kiharcoló Szergej Rublevszkij maradt veretlen. A bledi sakkolimpián aranyérmes csapat tagja újabb sikerével bizonyította, hogy a júliusi tornán nem játszik majd alárendelt szerepet. Az április 1-től érvényes világranglistán már 2671 pontja van, s ehhez még közel 18 pontot szerzett.

A dortmundi versenyen a nyolc résztvevőt két négyes csoportba osztják, s az első két helyezett jut tovább. Az áprilisi Élő-pontszámok ismeretében már biztos, hogy első számú nagymesterünk, Lékó Péter a világbajnoki döntő előtt újabb két partiban mérkőzik meg Kramnyikkal, s a joggal elvárt továbbjutásuk esetén a döntőben ismét megmérkőzhetnek egymással. Pojkovszkijban csak Vlagyimir Malahov, az orosz világbajnok egyik szekundánsa zárt nyeretlenként.

A verseny végeredménye:
1-2. Alekszander Griscsuk (orosz, 2719) és Szergej Rublevszkij (orosz, 2655) 6 pont
3-4. Viorel Bologan (moldáviai, 2679) és Ivan Szokolov (holland, 2706) 5,5
5. Vlagyimir Zvjagincev (orosz, 2654) 5
6. Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2652) 4,5
7. Joel Lautier (francia, 2676) 4
8-9. Alekszej Alekszanrov (fehérorosz, 2679) és Zsang Zsong (kínai, 2639) 3,5
10. Vlagyimir Malahov (orosz, 2700) 1,5

Előző
  • 1
  • 2
Következő