Vágólapra másolva!
Dortmundban július 22. és augusztus 1. között rendezik meg a Sparkassen hagyományos szuperversenyét. A meghívott nyolc résztvevőt két négyes csoportba osztották. A csoportok első két helyezettje jut az elődöntőbe, ahol kétjátszmás mini páros mérkőzést vívnak, majd a két győztes játssza a döntőt, a vesztesek a harmadik helyért csatáznak. A versenyen valamennyi helyezést eldöntik, az 5-8. helyekért is lejátsszák a meccseket. Lékó Péter világbajnoki döntőbeli ellenfelével, a címvédő Vlagyimir Kramnyikkal került egy csoportba, míg a másik négyes két legjobbja az indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand és az orosz Peter Szvidler.

A klasszikus világbajnoki döntő két résztvevőjének, a címvédő Vlagyimir Kramnyiknak és kihívójának, Lékó Péternek is kedvenc városa Dortmund. Mindketten fantasztikus sikereket értek el a Sparkassen hagyományos versenyén, illetve Lékó 2002-ben az Einstein csoporttal közös szervezésű világbajnok-jelölti torna megnyerésével kiharcolta a világbajnok-jelöltséget. Lékó és Kramnyik a svájci Brissagóban, szeptember 25. és október 18. között megrendezendő döntő előtt utoljára csatázik egymással. A szervezők változtattak a korábbi lebonyolításon, a meghívott nyolc résztvevőt két négyes csoportba osztották, Kramnyik és Lékó egy ágra került, az első két helyet kell elérniük, hogy a végső győzelemért harcba szállhassanak, illetve a beosztás szerint akár a döntőt is játszhassák.

Első csoport:
Viswanathan Anand (indiai, 2774, 2)
Peter Szvidler (orosz, 2733, 6)
Szergej Rublevszkij (orosz, 2671, 30)
Arkadij Naiditch (német, 2571, 197)

Második csoport:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2764, 3)
Lékó Péter (magyar, 2741, 4)
Viorel Bologan (moldáviai, 2665, 36)
Szergej Karjakin (ukrán, 2580, 170)

A klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik 1993-ben játszott először a német városban, a nyolc résztvevős viadalon Karpov mögött második lett. Két év múlva az első helyért Karpovval vívott külön versenyt, végül a 20 éves Kramnyik 7 pontot gyűjtve fél ponttal megelőzte "veterán" honfitársát. Egy évvel később a tornagyőzelemért Ananddal csatázott, végül holtverseny után az orosz nagymestert hirdették ki győztesként. A 18-as kategóriájú, 2676-os átlagú, tíz résztvevős versenyen mindketten veretlenül érték el a 7 pontot. 1997-ben 6,5 pontot gyűjtve lett első, 18-as kategóriájú, 2699 Élő-pontátlagú tornán egy ponttal előzte meg Anandot. A rendezők a következő évben sem tudták túllépni a bűvös 2700-as ponthatárt, ismét "csak" 2699 pontot számolhattunk a tíz meghívott nagymester átlagának. Hárman osztoztak a dicsőségen, a 6 pontos Kramnyik, Adams és Szvidler triójából ismét Kramnyik emelhette magasba a győztesnek járó trófeát. Lékó Péter egy ponttal teljesített kevesebbet, a negyedik helyen végzett.

A következő verseny már 19-es kategóriájú volt, a nyolc résztvevő küzdelmében Lékó Péter diadalmaskodott, pályafutása egyik legnagyobb sikerét érte el. Fél ponttal előzte meg Karpovot, veretlen maradt, három győzelem díszelgett a neve mellett. 2000-ben kilenc nagymester (2652-es átlaggal) és a Deep Junior program versengett, utóbbi Lékó Péter balszerencséjére. Nagymesterünk nyerőesélyes állást rontott vesztésre, a két holtversenyes győztes, a 6 pontot szerző Kramnyik és Anand mögött holtversenyben harmadik lett. Ismét az orosz sakkozóé a trófea, bár veretlenségét nem tudta megőrizni, az angol Adams legyőzte, de Anandot fantasztikus partiban kényszerítette kapitulációra.

Három éve rendezték meg először hat résztvevővel, két fordulóval a szuperversenyt, s a sakkrajongók igazi csúcstalálkozót kísérhettek fokozott figyelemmel. A 21-es kategóriájú, 2755-ös átlagú viadal a szuperversenyek rangsorában mindössze egyetlen ponttal szorul a második helyre, az 1996-os Las Palmas-i torna megelőzi. Kramnyik ezúttal a bolgár Veszelin Topalovval versengett, veretlen maradt, egyszer riválisát is legyőzte, 6,5 pontot gyűjtött, s hatodik dortmundi tornagyőzelmét ünnepelhette. Topalov aligha kesergett, hiszen holtversenyes első helye nagy feltűnést keltett. Lékó Péter megőrizte veretlenségét, de csak egyszer tudott nyerni, harmadik lett. A torna nagy szenzációjaként Anand nyeretlenül végzett az utolsó helyen, négy játszmát is vesztett.

Két éve a Dortmunder Sparkassen az Einstein-csoport világbajnok-jelölti versenyét szponzorálta, amely Lékó Péter fényes diadalát hozta. A csoportmérkőzések során kezdetben még döcögött Péter játéka, de a második körben először Barejevre, majd Adamsra mért vereséget, s másodikként továbbjutott. Szárnyalásában többé már nem lehetett megállítani, az elődöntőben Shirov ellen remekelt, majd a döntőben Topalov elleni diadalával végső győztesként, Vlagyimir Kramnyik kihívójaként ünnepelhettük.

A tavalyi torna óriási szenzációjaként az Aeroflot nyílt verseny megnyerésével a dortmundi részvételt kiharcoló Viorel Bologan, a szupernagymesterek között újoncnak számító moldáviai sakkozó győzött, egy ponttal előzte meg a veretlenségét megőrző Kramnyikot és a kétszer is kapitulációra kényszerülő Anandot. A világbajnoki döntő körüli huzavona rányomta bélyegét Lékó játékára, több esélyes állást is időzavarban elrontva nyeretlen maradt. Ez már a múlt, Péter idén remekelt Wijk aan Zee-ben, Anand mögött veretlenül lett második, Linaresben balszerencsés vereséget szenvedett Kramnyiktól és lett ezüstérmes.

Kramnyik eddigi kilenc dortmundi versenyének mérlege káprázatos, 80 partit játszott, s 29 győzelem mellett egyetlen játszmában szenvedett vereséget! Anand nyolcszor szerepelt a hagyományos tornán, 72 csatájából 18-at nyert meg, s tízszer volt kénytelen kapitulálni. Lékó Péter a világbajnok-jelölti versenyt is számolva kilenc "fellépésén" 85 játszmát vívott, 17 nyerés és 16 vereség a "számláján", de nagymesterünk ifjú titánként 1994-96 között tíz vesztést volt kénytelen elkönyvelni!

A négyszeres olimpiai és orosz bajnok Peter Szvidler 1998-ban holtversenyben végzett az élen, öt évet kellett várnia az újabb meghívásra. Szergej Rublevszkij az Aeroflot torna megnyerésével váltotta meg dortmundi repülőjegyét. A német Arkadij Naiditsch tavaly mutatkozott be a nagyok mezőnyében, utolsó lett, de nem okozott csalódást. A szuperverseny újonca a 14 éves ukrán Szergej Karjakin, a világ legfiatalabb nagymestere. Eddigi pályafutása legerősebb megmérettetésére készül. Az ukrán sakkozás nagy ígérete már két éve szekundált Ruszlan Ponomarjovnak a FIDE világbajnoki döntőjében.

A csoportmérkőzéseket kétfordulós formában rendezik meg, holtverseny esetén a helyezéseket rájátszással döntik el. Július 28-án a nagymesterek szabadnapon pihenhetik ki a fáradalmakat, majd július 29-én kezdődnek a mini páros mérkőzések. Az első csoport győztese a második négyes második helyezettjével vívja az elődöntőt, illetve Anand vezette gárda másodikja a Kramnyik-csoport legjobbjával találkozik a kétjátszmás elődöntőben, 1-1- esetén tie-break dönt. A két győztes játssza a kétjátszmás döntőt, 1-1-nél rájátszás következik. Lejátsszák a meccset a harmadik helyért, s eldöntik az 5-8. helyek sorsát is.

Verőci Zsuzsa