Vágólapra másolva!
Szocsiban tíz csapat részvételével zajlik az orosz szuperliga. A küzdelmek körmérkőzéses formában, hat táblán folynak, és az ötödik forduló után a Tomszk - 400 - Jukosz együttese vezet. Az éltáblájukon remekel a monacói holtversenyes győztes, a 26 éves Alekszander Morozevics. A tomszki csapat még veretlen, 9 meccsponttal áll az élen. A legmagasabb Élő-pontátlagú gárda, a Norilszkij Nikel botladozik, csak 6 pontot szerzett. A bajnokság első négy helyezettje vehet részt a szeptemberi Klubcsapatok Európa Kupája viadalon.

Az orosz sakkozás krémje és neves idegenlégiósok is játszanak a 11. szuperligán. A 10 csapat körmérkőzéses rendszerű viadalán hat táblán zajlanak a küzdelmek, s a bajnokság első öt fordulója bővelkedett meglepetésekben, keresztbeverések is színesítették a csatározást. A tavalyi győztes Lagyja Kazany a harmadik fordulóban az Élő-pontok alapján első helyen kiemelt Norilszki Nikeltől kapott ki, s meglepetésre nem bírtak a "Debjut" csapatával. A harmadiknak rangsorolt, tavaly a bronzérmet megszerző tomszki együttes Alekszander Morozevics vezetésével egyelőre biztosan halad a bajnoki cím felé, de a hajrában még a nagy riválisokkal megmérkőznek. Morozevics remekel, négy eddigi partijából 3,5 pontot szerzett, Bologan elleni győzelme fantasztikus teljesítmény volt.

A MaksVen gárdájában Alekszander Griscsuk az éltáblás, nyeréssel kezdett, majd négy döntetlennel folytatta szereplését. A moszkvai Aeroflot nyílt verseny megnyerésével a dortmundi részvételi jogot kiharcoló Rublevszkij nagy elánnal játszik, négy partiból 3 ponttal segítette csapatát, a Norilszkij Nikelt, éltáblásuk, Vioerel Bologan azonban betlizik, ötből csak 1 pontja van. Az eddig lejátszott 150 játszmából hetven dőlt el, világossal 40, sötéttel 30 győzelmet arattak, a 80 döntetlen legnagyobb része is nagy küzdelemben született meg. A bajnokság első négy helyezettje szerez jogot a szeptemberi Klubcsapatok Európa Kupáján való szereplésre.