Vágólapra másolva!
A Zalaegerszeg Nagydíjáért folyó nagymesterverseny harmadik fordulóját meglátogatta Vizi E.  Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Az akadémikus a torna fővédnöke, és Portisch Lajos tábláján megtette a kezdő lépést. A bajnokcsapat két tagjának partijában azonban az igazi küzdelem elmaradt, a veterán nagymester gyorsan remizett tanítványával, Horváth Ádámmal. A forduló egyetlen győzelmét Varga Zoltán érte el, mindössze 22 lépésben kényszerítette feladásra az éllovas Berkes Ferencet.

Az Arany Bárány Hotelben lejátszották a 13-as kategóriájú nagymesterverseny harmadik fordulóját, amelyet egy békés döntetlen vezetett be, Portisch Lajos és Horváth Ádám játszmája csak jelképes volt, a mester és a tanítvány remizett. A játéknapon ismét csak egy játszma dőlt el, meglepően gyorsan kényszerült kapitulációra a torna legmagasabb Élő-pontos résztvevője, Berkes Ferenc. A paksiak büszkesége a moszkvai Aeroflot nyílt versenyt vereség nélkül játszotta végig, de az eredeti sakkot játszó Varga Zoltánnal szemben már a 22. lépés után nyújthatta a kezét. A miskolci Tehetség és Kurázsi viadal győztese kedvenc rendszerét játszott meg a szicíliai védelem ellen, Varga Zoli rutinos rókaként tudja, hogy a fiatalokat mivel lehet megzavarni. A látszólag "méreg" nélküli állásban elegendő volt egyetlen pontatlan lépés, s világos támadásba lendült, gyors nyeréséhez Berkes hathatós segítsége is kellett.

Érdekes szicíliai párharc kötötte le a nézők figyelmét, az orosz Oleg Kornejev és Sax Gyula csatája. A küzdő felek ellenkező oldalra sáncoltak, s kölcsönösen megindították a király elleni gyalogrohamot. Sax akciója időben érkezett. Kornejev mindent megpróbált, gyalogot áldozott, majd tisztáldozatot is hozott, de a látványos játék csak döntetlenre volt elég, akciója "félig" meghiúsult nagymesterünk pontos védekezésén. A korai vezércsere ellenére is élvezetes volt a két bledi olimpiai ezüstérmes, Ruck Róbert és Ács Péter játszmája. A szlovén Dusko Pavasovic a ritka Philidor védelemmel kissé meglepte a torna legfiatalabb résztvevőjét, Balogh Csabát. Korosztályos Európa-bajnokunk túl sok figurát cserélt, s a végjáték sötétre volt kissé előnyös. A védekezésben Balogh jeleskedett, s a kiharcolt döntetlennel megőrizte vezető pozícióját, Horváth Ádámmal félpontos előnnyel áll az élen.