Vágólapra másolva!
A Zalaegerszegen zajló nagymesterverseny negyedik fordulójában Ruck Róbert legyőzte Portisch Lajost, míg a másik négy játszma döntetlennel végződött. A sötéttel játszó szombathelyi nagymester a Grünfeld védelem egyik divatos változatában gyalog áldozott, s a bonyodalmakban jobban kiismerte magát. Horváth Ádám és Balogh Csaba megőrizte félpontos előnyét.

A zalaegerszegi tornát vereséggel kezdő Ruck Róbert a 13-as kategóriájú verseny negyedik fordulójában megszerezte első győzelmét. A bledi sakkolimpián a szombathelyi nagymester az oroszok elleni meccsen nyert Szvilerrel szemben, s ez a magyar válogatott bravúros diadalát jelentette. Ruck nagyon jól képzett sakkozó, de játékából hiányzik az igazi tűz, a nyerésért ritkán vállal kockázatot. Sakkozásunk legendájával szemben a Grünfeld védelem divatos változatában láthatóan jobban kiismerte magát. Portisch Lajos alighanem az egyetlen a sakkvilág élmezőnyében, aki nem használ számítógépet. A hatalmas adatbázis, az elemző programok használata kétségkívül sokat segít, de a veterán nagymester elutasítja ezeket.

A játszma a kulcspartinak tekinthető Van Wely-Szvidler összecsapás nyomán haladt egészen a 13. lépésig, Portisch nem lépett be huszárjával c7-re, hanem visszavonulót fújt. Az áldozott gyalogért Ruck ellenjátékhoz jutott, a világos gyalogszerkezeti gyengeség bőséges kompenzációt adott. A világos király is bajba került, s a tisztek közötti összjáték hiánya Portisch Lajos második vereségéhez vezetett. A torna doyenjét vigasztalhatja, hogy tanítványa, Horváth Ádám jól állja a sarat. A spanyol megnyitás berlini változatában előnybe is került, de sietett a gyalogáldozattal, s Pavasovic lépésismétléses remivel menekült meg.

Előnyösebben került ki a megnyitásból Berkes Ferenc, de két évvel fiatalabb ellenfele, Balogh Csaba passzív védőállást kiépítve fokozatosan közelített a döntetlenhez. Balogh kihasználta Berkes hibáját és gyalogot nyert, de a dupla gyalogok miatt logikus volt a lépésismétléses befejezés. A másik két játszma gyors remivel zárult.