Vágólapra másolva!
Pénteken a Dortmund melletti Hohensyburg Casinóban megtartották a szombati Erdei Zsolt - Hugo Hernán Garay profi félnehézsúlyú bokszvilágbajnoki címmérkőzés előtti mérlegelést. A WBO övéért - melyet január 17. óta Erdei birtokol - megmérkőző két ökölvívó közül a magyar világbajnok 78,80, az argentin bokszoló a súlycsoport felső határán, 79,30 kilóval mérlegelt. Garay - akinek magyaros hangzású neve ellenére semmi köze sincs hazánkhoz - hajszál híján átesett a súlyhatáron, a próbamérlegelésnél még 79,50-et nyomott, de aztán gyorsan kerítettek egy másik mérleget...

Ch. Gáll András helyszíni tudósítása Dortmundból

"Tíz hetet készültem, ugyanolyan jó formában érzem magam, mint januárban. 82 kilóról kellett fogyasztanom, nem okozott gondot a karcsúsítás" - mondta Erdei, majd hozzátette: természetesen a tíz héthez még húsz évet hozzá lehet számítani, hiszen kilencéves kora óta bokszol.

"Garay feltörekvő, fiatal ökölvívó, afféle ifjú titán, szerintem jobb Julio Gonzáleznél. Ezt arra alapozom, hogy videofelvételről láttam két mérkőzését; az egyik a decemberi, Lakatus elleni összecsapása volt, amit a 12. percben technikai KO-val nyert meg. Úgy érzem, a szombati meccsünk végigmegy, nem lesz kiütés."

A hivatalos mérlegeléshez Garay egy San Lorenzo-mezben vonult be, a Rodrigo nevű, két éve autóbalesetben elhunyt népszerű argentin popsztár slágerének dallamaira. A szám címe "La mano de Diós", azaz "Isten keze", amit Rodrigo Maradona tiszteletére írt. Annak idején Julio Pablo Chacón is ezt a számot választotta, a Kovács István elleni 2001-es vb-döntőre, és a tavaly októberi a Nagy János elleni interkontinentális címmérkőzésére is. Mindez nem véletlen, ugyanis Garaynak ugyanaz a menedzsmentje, mint Chacónnak volt: Osvaldo Rivero a menedzser és Carlos Tello az edző.

Garay annyira "kicentizte" a súlyát, hogy még az alsógatyáját is le kellett vetnie, a segédek melegítőjét használták paraván gyanánt, amikor fellépett a mérlegre. Garay jobb vállán Ernesto Ché Guevara tetovált arcképét láthattuk, a bokszoló elárulta, Maradona mellett az argentin forradalmár a példaképe.

"Huszonnégy napot készültem az összecsapásra, lehetett volna több is, de Lakatus bordatörése miatt már most meg kell mérkőznöm Erdeivel, s nem ősszel, ahogyan terveztük. Sebaj, akkor kell megragadni az alkalmat, amikor kínálkozik" - mondta Garay.

A 23 éves ökölvívó amatőr korában junior vb-ezüstérmes is volt, s a sydneyi olimpián az első körben kapott ki egy kazah bunyóstól, 23:22-es szoros pontozással.

Erdei, aki szokás szerint a Republic Szállj el, kismadár című számára sasszézott be, mosolyogva, jókedvűen, könnyedén hozta súlyát, fél kilóval alatta maradt a 79,30 kilós határnak.

A szombat este utolsóként szorítóba lépő Erdei és Garay a tervek szerint 23.20-kor vonul majd be a Westfalenhalle küzdőterére, a német ZDF televízió közvetítése 23 órakor kezdődik. Az összecsapás az RTL Klub és az argentin T y C Sports privát tévécsatorna is sugározza, ugyancsak élő adásban, ami Argentínában délután hat órai kezdést jelent.

A szombat esti program:
1. Sören Engelbret (dán) - Claudiu Pop (román), 6 menet
2. Geir Inge Jörgensen (norvég) - Ladányi Csaba (magyar), 8 menet
3. Bert Schemk (német) - Azedine Djerrari (francia), 8 menet
4. Mario Veit (német) - Kabary Salem (egyiptomi), a WBO nagyközépsúlyú ideiglenes bajnoki címéért, 12 menet
5. Alekszandr Dmitrijenko (ukrán) - Ramón Earl Hayes (amerikai), 8 menet
6. Stipe Drews (horvát) - Konsztantyin Svec (ukrán), az EBU félnehézsúlyú övéért, 12 menet
7. Szergej Dzinziruk (ukrán) - Sylvestre Marianini (francia), 8 menet
8. Erdei Zsolt (magyar) - Hugo Hernán Garay (argentin), a WBO félnehézsúlyú világbajnoki övért, 12 menet