Vágólapra másolva!
Az Európa-napot sakkfesztivállal ünnepelte Szeged városa: a Széchenyi-téren 100 táblás szimultánt rendeztek. Mádl Ildikó kétszeres olimpiai bajnoknő, Lékó Péter világbajnok-jelölt, a város büszkesége, a bledi olimpiai ezüstérmes csapatunk éltáblása, a nagy sikerrel debütáló Ács Péter, valamint a junior világbajnok, Berkes Ferenc mérkőzött meg az utánpótlás legjobbjaival. Újszegeden teret neveztek el a szegedi születésű Maróczy Gézáról, a magyar sakkozás világhírű nagymesteréről.

Szeged polgármestere, Botka László nyitotta meg a nagyszabású sakkfesztivált, amelynek kiemelkedő eseménye volt a Széchenyi téren megrendezett 100 táblás szimultán. Az utánpótlás legjobbjaival küzdött meg Mádl Ildikó, Lékó Péter, Ács Péter és Berkes Ferenc. Természetesen a város büszkeségének, Lékó Péternek a táblái körül gyülekezett óriási tömeg.

Sokan drukkoltak azért a világbajnok-jelölt nagymesternek, hogy gyors győzelme esetén újabb jelentkezők nézhessenek vele farkasszemet. Lékó kisebb sportsérülése miatt sántikálva is jól állta a harcot, természetesen nem az eredmény volt a fontos, az ifjú titánoknak nagy élmény volt a példakép ellen játszani.

A Tisza-parti Általános Iskolában a tantervi kereteken belül folyik a sakkoktatás. A Magyar Sakkszövetség kezdeményezésére egy képviselői javaslat nyomán fogadta el az Önkormányzat, hogy az iskola előtti közterületet Maróczy Gézáról nevezzék el.

A világhírű nagymester a város szülöttje, matematika és geometria tanár volt. A sakkvilág élvonalába az 1895-ös hastingsi torna megnyerésével robbant be, s ettől kezdve sokan az akkori világbajnok, Lasker méltó ellenfelének tartották. A szűkös anyagi körülmények azonban megakadályozták abban, hogy a világbajnoki címért megmérkőzhessen. Negyvenéves sakkozói pályafutása során 63 versenyen vett részt, 14 tornán győzött, másodikként 16 versenyen végzett. 1927-ben, Londonban az olimpiai bajnok válogatottunk éltáblása volt, 1936-ban az olimpiai bajnok csapat kapitánya és játékosa volt.

Edzőként is nagy sikereket ért el, a cseh származású Vera Menchiket a világbajnoknői címhez segítette, aki méltó ellenfele volt a legerősebb férfisakkozóknak is. Hollandiában sokat dolgozott azért, hogy Max Euwe két évre elhódította a világbajnoki címet a zseniális Alekszander Aljechintől.

Az avató ünnepségen beszédet mondott Portisch Lajos olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója is, aki sakkozásunk legnagyobb egyéniségének nevezte Maróczy Gézát. Kozma József alpolgármester és Doleschall György, a Magyar Sakkszövetség ügyvezető elnöke együtt leplezte a névadó táblát. A nagyszerű sakknapot a két testvérváros, Szeged és Szabadka sakkozóinak negyventáblás mérkőzése zárta.

Verőci Zsuzsa