Vágólapra másolva!
A NAO Chess Club megvédte bajnoki címét. Belfortban rendezték meg a francia csapatbajnokság négynapos döntőjét, ahol a felsőházban 8 együttes csatázott. Az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyik mellett honfitársai, Peter Szvidler és Alekszander Griscsuk, az angol Michael Adams, a spanyol Francisco Vallejo Pons szerepeltek idegenlégiósként a bajnokcsapatban. A legjobb eredményt az ötszörös francia bajnok Etienne Bacrot érte el, a 21 éves nagymester az előcsatározások és a döntő során minden játszmáját megnyerte, 11 győzelmével átlépte a 2700 Élő-pontos álomhatárt.

Európa vezető sakkhatalmai más és más rendszerben játsszák a csapatbajnokságaikat. A Bundesligában a hétvégi dupla fordulók mellett őszi-tavaszi a rendszer, szupernagymesterek egész sora erősíti a bajnoki címre, illetve a helyezésre esélyes együtteseket, amelyek körmérkőzéses rendszerben, nyolc táblán viaskodnak. A franciáknál Belfortban játszották 16 csapat részvételével a négynapos döntőt, amelyre csoportmérkőzésekről lehetett a bejutást biztosítani, a legjobb 8 együttes játszhatott a bajnoki címért.

A legnagyobb eséllyel végső sikerre a NAO Chess Club együttese pályázott. Szponzoruk, a szíriai születésű, szupermilliomos asszony, Nahed Ojjeh a legjobb francia sakkozók mellett neves idegenlégiósokat is Párizsba csábított. Éltáblásuk a klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik, de a négyszeres orosz bajnok Peter Szvidler, az angolok legjobbja, Michael Adams, az ifjú titán orosz Alekszander Griscsuk, az ezeri Tejmur Radzsabov, a spanyol Francisco Vallejo Pons, a dán Peter Nielsen, az ukrán Szergej Karjakin is erősítette a tavaly Európa Kupát nyert együttest.

Fordulónként változtatható az erősorrend, megkötés, hogy hat francia, illetve EU-s országokból származó sakkozó mellett csak két idegenlégiós játszhat egyszerre, kötelező a kilenctáblás mérkőzéseken egy női játékos szerepeltetése. A meccsek során a NAO kapitánya, J. Lopez sűrűn variálta az összeállítást. A végső sikerből alaposan kivette a részét az ötszörös francia bajnok, Etienne Bacrot, aki minden játszmáját megnyerte, s a júliusi Élő-listán már a 2700 pontos szupernagymesterek elit klubjához tartozik majd. A francia csapatbajnokság érdekes pontszámítás mellett zajlik, csak a megnyert partikért lehet pontot kapni.

Belfortban már Vlagyimir Kramnyik is a NAO rendelkezésére állt, szereplésüket a Clichy elleni 5-0-al kezdték, Kramnyik sötéttel az örmény Akopjannal remizett. A győzelmeket Adams, Lautier, Bacrot, Vallejo és Nataf szerezte. A párizsi szupercsapat a Montpellier ellen folytatta, az éltáblákon Szvidler és Griscsuk csak döntetlent ért el, Adams, Vallejo, Bacrot, Szkripcsenko, Maze és Hauchard nyert, 6-0-al jutott a négy közé a NAO Chess Club.

Az elődöntőben nagy küzdelmet vívtak az indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand vezette Cannes csapatával. Anand csak egyetlen partit játszott, Kramnyikkal a spanyol megnyitású partiban gyorsan megosztozott a ponton. Griscsuk nem bírt Tkacsijevvel, Adams és Shirov partija is remi lett. Bacrot sikerrel érvényesítette gyalogelőnyét az olasz Godenával szemben. Lautier fél pontot szerzett, Vallejo nyert, Nataf és Fressinet remizett és a francia női sakkozás csúcstalálkozóján Sebag legyőzte Szkripcsenkot, a 2-1-gyel a párizsiak játszhatták a bajnoki címet eldöntő meccset a Monaco együttesével. Az éltáblán Kramnyik éppen Almási Zoltánnal csatázott.

Nagymesterünk remekül helytállt, alaposan megizzasztotta sötéttel is világbajnok ellenfelét, aki kevésbé tűnt járatosnak a spanyol megnyitás egyik főváltozatában. A bledi sakkolimpián ezüstérmes válogatottunk motorja, a hajrában sorozatban a sötét partikat is vállaló Almási időzavarban sajnos rontott, a felkínált esélyt Kramnyik világbajnokhoz illő játékvezetéssel használta ki.

Almási Zoltán készséggel elemezte a tanulságos partit az origo olvasói számára. Kramnyik mellett ezúttal a második táblán Vallejo győzött az angol Short ellen, Lautier remizett az orosz Malahovval. Bacrot és Szvidler a negyedik és ötödik asztalon nyert, Adams a hetediken gyűjtötte be az egész pontot. Csak szépséghiba volt Houchard veresége, az 5-1-es győzelem jelentette a bajnoki címet, Almásiék pedig ezüstérmesként zárták a viadalt.

a bajnokság végeredménye:
1. NAO Chess Club 33
2. Monaco 29
3. Cannes 29
4. Clichy 26
5. Montpellier 24
6. Gonfreville 23
7. Nice 21
8. Mulhouse 20.