Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Sakkszövetség elkészítette a líbiai Tripoliban június 18-án kezdődő, 128 résztvevős, kieséses rendszerű világbajnokság sorsolását. Még az utolsó pillanatban is változott az indulók névsora. Almási Zoltán a katari Al-Modiahkival mérkőzik meg az első fordulóban, Ács Péter az Európa-bajnokság ezüstérmesével, a boszniai Predrag Nikoliccsal találkozik a rajtnál. 

Politikai indulatoktól sem mentes csatározások előzik meg a június 18. és július 13. között Líbia fővárosában, Tripoliban megrendezésre kerülő ötödik kieséses rendszerű sakk-világbajnokságot. A FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov április elején személyesen is találkozott a líbiai államelnökkel, Moammar El Kadhafival, sakkjátszmájuk döntetlennel végződött. Kezdetben komoly gondnak látszott, hogy az izraeli sakkozók nem kaphatnak vízumot Líbiába, ezért különböző lebonyolítási rendszert is mérlegeltek. A 128 jogosult résztvevő négy csoportra osztását tervezték, egy 32 fős mezőny Máltán játszott volna.

A FIDE április 21-ig adott határidőt, hogy a játékosok aláírják a részvételi szerződést, ahol azonban a pontos feltételek nem szerepeltek. Jöttek-mentek a levelek, az e-mailek a FIDE athéni irodája, a részvételre jogosultak és a Profi Sakkozók Szövetsége között. A bonyolult szituációban a FIDE napokig elérhetetlen volt, majd a határidőt április 27-re kitolták. Újabb és újabb tárgyalások zajlottak a líbiai rendezőkkel, s végül az államfő személyes garanciát adott, hogy minden jogosult résztvevő megkapja a vízumot, így a 128 sakkozó Tripoliban játssza le a kieséses rendszerű döntőt. Az izraeli sakkozók azonban nem vesznek részt a viadalon, de sok zsidó származású neves nagymester is távolmaradásával tiltakozik a helyszín kiválasztása miatt.

A FIDE világbajnokának, Ruszlan Ponomarjovnak címvédőként harcba kellett volna szállnia, míg a magát első számú sakkozónak kikiáltó Garri Kaszparov nyugodtan várhatja, hogy ki lesz az ellenfele. Ponomarjov tiltakozó levéllel fordult a NOB elnökéhez, Jacque Rogge úrhoz is. Bepanaszolta a FIDE vezérkarát a helyszín kiválasztása, illetve őt, mint világbajnokot ért méltánytalanság miatt. A meghívottak közül távol marad a klasszikus világbajnoki döntőre készülő Kramnyik és Lékó. A FIDE exvilágbajnokai, az indiai Viswanathan Anand, az orosz Anatolij Karpov és Alekszander Halifman, s hiába keressük a névsorban a világranglista kilencedik Polgár Judit nevét. A spanyol Alekszej Shirov, az orosz Peter Szvidler és Jevgenyij Barejev, az izraeli Borisz Gelfand sem vállalta a részvételt. A világranglista első tíz helyezettjéből csak hárman játszanak.

A világbajnokság legnevesebb résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Topalov (bolgár, 2737), Morozevics (orosz, 2732), Adams (angol, 2731), Griscsuk (orosz, 2719), Ivancsuk (ukrán, 2716), Short (angol, 2712), Malahov (orosz, 2695), Nisipianu (román, 2692), Szokolov (holland, 2690), Drejev (orosz, 2689), Akopjan (örmény, 2689), Ye (kínai, 2681), Milov (svájci, 2680), Azmaiparasvili (grúz, 2679), Bacrot (francia, 2675), Gurevics (belga, 2672), Rublevszkij (orosz, 2671), Radzsabov (azeri, 2670), Alekszandrov (fehérorosz, 2668), Beljavszkij (szlovén, 2667), Vallejo Pons (spanyol, 2666), Bologan (moldáviai, 2665), Szakajev (orosz, 2665), Sasikiran (indiai, 2659), Mamedgyarov (azeri, 2657).

Bledi olimpiai ezüstérmes válogatottunk kulcsembere, Almási Zoltán 2631 Élő-pontjával a 44. a ragsorban. Junior világbajnoki címével az indulási jogot megszerző Ács Péter a 97. az indulók sorrendjében. Almási a katari Al-Modiahki ellen kezdi meg szereplését, míg Ácsot a törökországi Antalyában a napokban befejeződött Európa-bajnokság ezüstérmesével, a boszniai Predrag Nikoliccsal hozta össze a sorsolás. Amennyiben kétjátszmás mini páros mérkőzések döntetlennel végződnek, akkor a rájátszás izgalmai következnek.

A kiemelések miatt az első fordulóban látványos összecsapásokra még nem kerül sor. Öt fordulóban a mérkőzések kétjátszmásak, az elődöntőben már négy partiban mérik össze erejüket a nagymesterek, a döntőben pedig hat összecsapásra kerül sor. A teljes díjalap 1.508.000 ezer dollár, a győztes 100 ezer dollárt kasszírozhat, de ebből a FIDE kasszájába 20 százalékot be kell fizetnie. Amennyiben valamelyik fordulóban rájátszásra kényszerülne, akkor ez az összeg hasonlóan a korábbi világbajnokságokéhoz a meghatározott rendszer szerint csökken. Az első körben búcsúzni kényszerülők a 6000 ezer dollárból részvételi költségüket, illetve a 20 százalékot is fizetik.

Verőci Zsuzsa