Vágólapra másolva!
Moszkvában, a Petroszjan-emlékverseny második fordulójában a világválogatott 4-2-re győzött a világnagyságokkal is megerősített örmény hatos ellen. Az angol Michael Adams könnyedén verte a megnyitásban hibázó Vlagyimir Akopjant, az orosz Peter Szvidler futópárjával keserítette meg az időzavarba került Sambat Lputjan életét. A másik négy játszma pontosztozkodással végződött, Lékó Péter és Garri Kaszparov is sötéttel remizett. A világválogatott a második győzelemmel hárompontosra növelte előnyét.

A schveningeni rendszerű csapattalálkozó második fordulójában is győzött a hat nemzet kiválóságaiból összeállított világválogatott. Már a megnyitási változat megválasztása is jelezte, hogy a spanyol Vallejo Pons és a francia Etienne Bacrot a döntetlen elérését tűzte ki célul. Lékó Péter az ötszörös francia bajnok ellen jól megjátszotta varit, de reminél többet nem érhetett el. Vallejo Pons és Kaszparov a hatvanas-hetvenes években oly szívesen játszott gyalogáldozatos Najdorf- változatban mérkőzött meg. Az elmélet sokat fejlődött, a folytatást nagyon alaposan kielemezték, úgy tűnik, hogy pontos játék esetén szinte fonalasan remi a vari.

Joggal bosszankodhatott az örmény válogatott kapitánya, Arshak Petroszjan, ellenállás nélkül vesztett Vlagyimir Akopjan. A nyitásban elkövetett pontatlanság végzetesnek bizonyult, az első számú örmény sakkozó nem tudta befejezni a fejlődést. Michael Adams kiskombinációval gyalogot nyert, a vándorútra kényszerült sötét király pedig csapdába került. Az örmény együttes doyenje, az 52 éves Rafael Vaganjanra nem lehetett panasza, gond nélkül remizett a világranglista második indiai exvilágbajnokkal, Viswanathan Ananddal. Sorozatos cserékkel egyszerűsödött döntetlenre az izraeli Borisz Gelfand és a holland Loek Van Wely partija.

Második győzelmét aratta a négyszeres orosz bajnok Peter Szvidler. Láthatóan nem rendítette meg önbizalmát a leoni rapid döntőben a spanyol Alekszej Shirovtól elszenvedett "kiütéses vereség". A Grünfeld védelem kedvenc fegyvere, szívesen áldoz gyalogot kezdeményezésért, a futópár megszerzéséért. Sambat Lputjan jóval több gondolkodási időt használt el, de királyát a vezércsere ellenére sem tudta biztonságba helyezni. Időzavarban rosszul értékelte a pozíciót, a sötét tisztek koncentrált támadása ellen nem talált ellenszert.

Második forduló:
Világválogatott - Örményország 4 - 2

Vallejo Pons (spanyol, 2666) - Kaszparov (2813) döntetlen (Szicíliai védelem, 34)
Bacrot (francia, 2675) - Lékó (2741) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 29)
Gelfand (2714) - Van Wely (holland, 2651) döntetlen (Angol megnyitás, 26)
Adams (angol, 2731) - Akopjan (2689) 1 - 0 (Francia védelem, 25)
Vaganjan (2639) - Anand (indiai, 2774) döntetlen (Katalán megnyitás, 19)
Lputjan (2634) - Szvidler (orosz, 2733) 0 - 1 (Grünfeld védelem, 41)

Összesített eredmény:
Örményország - Világválogatott 4,5 - 7,5

A harmadik forduló párosítása:
Kaszparov - Bacrot
Van Wely - Lékó
Gelfand - Vallejo Pons
Akopjan - Anand
Szvidler - Vaganjan
Adams - Lputjan