Vágólapra másolva!
Az orosz Jelena Iszinbajeva lett az első atlétanő, aki rúdugrásban átjutott az álomhatárnak minősülő öt méteren. Az eredménye mégsem világcsúcs, mert a történelmi ugrás Volgográdban egy "házi" bajnokságon esett meg.

Napjaink talán legkiválóbb rúdugróedzője, az orosz Jevgenyij Trofimov gyakran rendez tanítványainak "házi" bajnokságot, s így tett pénteken Volgográdban is. Ez azonban különleges verseny lett, mert Jelena Iszinbajeva a nők közül elsőként átjutott az 5 méteres magasságon. A budapesti fedett pályás világbajnokság 22 éves aranyérmese a 450, a 470 és a 485 cm-es magasságot elsőre teljesítette, majd a 495-öt harmadikra. Ezután 5 méterre kerül a léc, s Iszinbajeva a második kísérletére ezen is túljutott. Majd még az 505 cm-en is tett két próbát, de ez a magasság már kifogott rajta.

Az 5 méteres eredmény azonban önmagában is hatalmas szenzáció, s bár versenykörülmények között születetett, világcsúcsként nem lehet hitelesíteni. A világrekordot Iszinbajeva továbbra is azzal a 486 cm-rel tartja, amivel március 6-án megnyerte a budapesti fedett pályás vb-t.

A legjobb szabadtéri eredmény az amerikai Stacy Dragila nevéhez fűződik, ez 483 cm, s az olimpiai bajnoknő kedden érte el Ostravában. (Mivel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség márciustól összevontan kezeli a szabadtéri és a fedett pályás rekordokat, ez nem világcsúcs.) Érdekesség, hogy Dragila pénteken a kasseli nemzetközi versenyen 478 cm-rel nyert, s biztató kísérletet tett a 488 cm-en is. S tervei szerint vasárnap Erfurtban megdönti Iszinbajeva "hivatalos", 486-os világrekordját.

Fábik Tibor