Társoldalunk:

Margl Tamás nyolcadik helyre ugrott a világranglistán

Nyugodtan mondhatjuk, hogy szenzációs eredmény született a keddi tatabányai atlétikai ugróversenyen, elvégre Margl Tamás 820 cm-rel győzött, amivel a hazai örökrangsor harmadik s az idei világranglista nyolcadik helyére ugrott. 

Margl Tamás kedden immár sokadszor futott neki, hogy távolugrásban teljesítse az olimpiai B szintet, ami 805 cm. Ezt az elmúlt hetekben kétszer is nagyon megközelítette - ez egészen pontosan két 803 cm-es eredményt jelent -, de immár nem kell tovább izgulnia, mert a 820 cm-es ugrásával az A szintet (819) is teljesítette, így biztosan ott lesz az athéni olimpián. A TSC-Geotech 28 éves atlétája egyúttal a hazai örökranglista harmadik helyére került, a csúcstartó Szalma László (830 cm) és Pálóczi Gyula (825 cm) mögé, az idei világranglistán pedig a nyolcadik helyet foglalja el.
 

Idei világranglista

1.Phillips (amerikai) 844 cm
2. Al-Szabi (szaúd-arábiai) 843
3. Castillo (venezuelai) 834
4. Stringfellow (amerikai) 831
5. Moffitt (amerikai) 829
6. Tarus (román) 826
7. Vasziljev (ukrán) 821
8. MARGL TAMÁS 820
    Terano (japán) 820

- Kedden ugrotta a 820 centit, s most inkább pihenne, vagy csütörtökön szívesen kel útra Isztambulba, a hét végi Európa-kupa nemzetek közötti csapatversenyre? - kérdeztük szerdán délután Margl Tamást.
- Nem tagadom, hogy most tényleg jól jönne némi  pihenő, mert kicsit belefáradtam a szinthajszolásba. Múlt vasárnap például még Szlovéniában versenyeztem, s oda Ajkler Zitával autóval mentünk ki. De az Európa-kupa végül is csak a hét végén lesz, addig még lesz időm pihenni. Az isztambuli út pedig nem lesz megerőltető, mert repülőgéppel utazunk.

- A két 803 centis eredménye után nagyon bosszankodott, hogy egy hajszál választja el az olimpiai szinttől, vagy tudta, hogy úgyis meglesz még az a hiányzó két centi is?
- Az bosszantott igazán, hogy már ebben a szezonban nem egy versenyen több nyolc méter fölötti, de sajnos belépett ugrásom volt. Viszont az érvényes kísérleteim mind nyolc méter alatt maradtak. Így amikor május 30-án, Szombathelyen végre életemben először, hitelesen átjutottam a nyolc méteren, inkább örültem a 803 centinek, mint hogy a hiányzó két centi miatt búsultam volna. Viszont egy héttel később a Budapest-bajnokságon elért 803 centi után tényleg bosszankodtam. Aztán jött a múlt vasárnapi, szlovéniai verseny, amelyen iszonyatos állapotban voltam, ehhez vegyük hozzá az esőt, a 12 fokos hőmérsékletet, a szemből fújó szelet; és mindezek ellenére ötször is 790 fölé jutottam. Ez megint azt sejtette, hogy most már egyszer biztosan összejön az a fránya szint, de a hazafelé az úton mégis kezdtem "görcsölni", hogy egymás után szalasztom el a lehetőségeket...
 

Magyar örökranglista

1. Szalma László 830 cm (1985)
2. Pálóczi Gyula 825 (1985)
3. MARGL TAMÁS 820 (2004)
4. Almási Csaba 814 (1989)
5. Uzsoki János 808 (1996)
6. Ordina Tibor 804 (1993)

- De aztán a soron következőt kedden mégis megragadta.
- Az a helyzet, hogy ha Szlovéniában meglett volna a 805 centi, akkor biztosan nem megyek el Tatabányára... Így aztán utólag már egyáltalán nem bánom, hogy vasárnap peches voltam, mert különben ma nem lennék 820-as ugró... Szerencsére kedden végre minden összejött.
 
- Nyolc méter fölött már minden egyes centiért nagyon meg kell küzdeni. Gondolta, hogy a 820-ra is képes lehet?
- Igen, mivel szerintem már volt olyan belépett ugrásom, ami ha szabályos, ugyanennyi körül lett volna.
 
- Gondolom, tudja, hogy a magyar örökrangsor harmadik helyére ugrott.
- Hogyne. És a verseny után egyből hívtam is Szalma Lacit, aki korábban négy évig az edzőm is volt, s azóta is nagyon jóban vagyunk.
 
- No és mit mondott?
- Gratulált, és azt mondta, hogy "Tomika, végre ember lett belőled!"
 
- Érdemes megnézni a világranglistát is, amelyen jelenleg a nyolcadik. És azon is lehet merengeni, hogy 820 centis eredménnyel bizony bármelyik világversenyen be lehet jutni a döntőbe.
- Szerintem az olimpián most 799 centi is elegendő lesz a nyolcas döntőhöz. S természetesen most már az a célom, hogy én is ott legyek az athéni fináléban.
 
Fábik Tibor 

KAPCSOLÓDÓ CIKK