Vágólapra másolva!
A selejtezőket követően hétfőn a főtábla küzdelmei is megkezdődnek Wimbledonban, a füves pályás tenisz Grand Slam-tornán.

A férfiak versenyében a címvédő Roger Federer számít a legnagyobb esélyesnek. A svájci klasszis mellett, aki az idén megnyerte az első Grand Slam-tornát, az Australian Opent, még két korábbi bajnok teniszezik majd a "szentélyben": az ausztrál Lleyton Hewitt (2002) és a horvát Goran Ivanisevic (2001). A negyedik az amerikai Andre Agassi (1992) lett volna, ám a tengerentúli klasszis makacs csípősérülése miatt hagyja ki a wimbledoni viadalt.

A világelső Federer imponáló hónapokat tudhat maga mögött: az idén 39 meccset nyert meg, s mindössze öt alkalommal kapott ki. Ráadásul öt ATP-tornagyőzelmet aratott, közte a GS-diadalt Melbourne-ben. A 23 éves svájci klasszis mellett - akit már sokan a legendás Pete Sampras lehetséges utódának kiáltottak ki - az amerikai Andy Roddick diadalmaskodhat Angliában: amennyiben folyamatosan jól megy a szervája, akkor csak nagyon kevesen állíthatják meg.

Az idén eddig összesen 46 egyéni meccset játszott, s ezekből mindössze nyolcat veszített el, továbbá három tornán diadalmaskodott. A tavalyi döntős ausztrál Mark Philippousis eddig nem sokat mutatott (8 győzelem, 13 vereség), igaz, amennyiben bejönnek a vizet fakasztó adogatásai, akkor újra eljuthat a fináléig. A szabadkártyával induló Goran Ivanisevic szereplése nem kecsegtet sok jóval: a 32 éves csillag tavaly júniusban térdműtéten esett át, s februárban tért vissza a nemzetközi porondra, ám többnyire már az első fordulókban kikapott (2-9). Mindenestre széppé szeretné tenni a búcsút - Wimbledon után szögre akasztja az ütőket - s képes arra, hogy bárkit bármikor leüssön a gyepről.

Az argentin Gaston Gaudio, aki óriási meglepetésre megnyerte a Roland Garrost, nem indul Angliában, igaz salakspecialista lévén valószínűleg nem is zavart volna sok vizet. Ugyanez a helyzet honfitársával, párizsi döntőbeli ellenfelével, Guillermo Coriával. Ő ugyan pályára lép, de esélye kevés a végső sikerre. Eddig kétszer indult Wimbledonban (2001, 2003), mindkét alkalommal már az első forduló jelentette számára a végállomást.

Jók az esélyei viszont az ugyancsak argentin David Nalbandiannak, aki 2002-ben döntős volt, s akkori legyőzője az ausztrál Lleyton Hewitt is meglepetést okozhat. Az angolok reményeit ezúttal is Tim Henman és Greg Rusedski testesíti meg. Henman óriási elánnal készül a megmérettetésre. Párizsban - ráadásul a számára "idegen" salakon - elődöntős volt, s ha úgy játszik mint a Roland Garroson, akkor teljesülhet a nagy álma. Ezzel a hazai teniszrajongók vágya is teljesülne, hiszen Fred Perry 1936-os sikere óta nyeretlenek a britek.

A nőknél kidőlt a sorból a két belga ász, Justine Henin-Hardenne és Kim Clijsters, így azután nem valószínű, hogy bárki képes lenne megállítani a Williams-testvérek, Serena és Venus szárnyalását. Igaz, a két amerikai klasszis közül - Serena a címvédő - csak az egyik kerülhet a döntőbe, miután a párosítás úgy alakult, hogy sikersorozat esetén az elődöntőben találkoznak. Ugyan a francia fővárosban orosz döntőt láthatott a közönség, de kevés az esély arra, hogy a bajnok Anansztaszja Miskina, vagy Jelena Gyementyjeva a szigetországban is finálét játszik egymással. A kvartetten kívül a rendkívül rutinos amerikai Lindsay Davenporttal és Jennifer Capriatival kell még számolni.

Egyesben három magyar lesz főtáblás. A világranglistán 38. Mandula Petra a selejtezőből érkező 155. spanyol Nuria Llagostera Vives ellen lép először pályára, Kapros Anikó bosnyák, míg Czink Melinda ausztrál ellenfelet kapott. A rangsorban 46. Kapros a bosnyák Mervana Jugic-Salkiccal (102.), míg Czink (80.) a 27. helyen kiemelt Alicia Molikkal (29.) játszik. Az első körben akár mindhárman nyerhetnek, aztán már a lendület viheti őket tovább.

A férfi párosban hosszú idő után lesz újra magyar induló: Kisgyörgy Gergely - oldalán a lengyel Lukosz Kubottal - mindkét selejtezőbeli meccsét megnyerte, s a jövő héten már a legjobbak között bizonyíthat. Természetesen arról álmodni sem mernek, hogy megismétlik a legendás Taróczy Balázs sikerét, aki egyetlen magyarként, 1985-ben a svájci Heinz Günthardttal megnyerte a wimbledoni teniszbajnokságot.