Vágólapra másolva!
Líbia fővárosában, Tripoliban péntek este ünnepélyes megnyitóval megkezdődött a FIDE kieséses rendszerű világbajnoksága. A Nemzetközi Sakkszövetség vezérkarát sok támadás érte a helyszín kiválasztása miatt, a világranglista első tíz helyezettjéből csak ketten játszanak az eredetileg 128 résztvevős tornán. A második kiemelt, a rangsorban hetedik orosz Alekszander Morozevics is visszalépett, így az ő sorsolási ágán szereplők megkönnyebbülhettek. A női sakkozás új világbajnoknője, a bolgár Antoanate Sztefanova honfitársa, Veszelin Topalovnak a világos bábukat húzta ki, így eldőlt, hogy Almási Zoltán a katari Al-Modiahkival a sötét, Ács Péter a boszniai Predrag Nikoliccsal a világos bábukat vezetve kezdi meg szereplését.

Politikai indulatoktól sem mentes csatározások előzték meg a FIDE kieséses rendszerű világbajnokságát. A líbiai helyszín miatt az izraeli sakkozók és a zsidó származású éljátékosok többsége is a távolmaradás miatt döntött. Nagy vihart kavart, hogy az ukrán címvédőnek, Ruszlan Ponomarjovnak a világbajnokságon játszania kellett volna, míg a világranglistát vezető, a FIDE világbajnoki rendszerét 1993-ban elhagyó Garri Kaszparovnak a líbiai torna győztesével kell a világbajnoki címért megmérkőznie. Gyakorlatilag most nincs világbajnoka a FIDE-nek, hiszen Ponomarjovot megfosztották a címétől, de a világranglistát vezető Kaszparov megkapta azt a jogot, hogy az ő kihívásáért csatáznak.

A sorozatos lemondások után még az utolsó pillanatban is történt változás, a világranglista hetedik orosz Alekszander Morozevics sem játszik, az amerikai Szergej Kudrin és Jurij Shulman is a távolmaradás mellett döntött. Az első fordulóban így csak 61 pár csatázik, a líbiai Alarbi, az izlandi Hjartarson és a francia Tkacsijev játék nélkül jutott a 64 közé. Az első helyen kiemelt bolgár Veszelin Topalov líbiai ellenféllel "melegíthet", az angol Michael Adams sem kényszerül különösebb erőkifejtésre a hazai színeket képviselő Asabrival. Az orosz Alekszander Gricsuk dél-afrikai, az angol Nigel Short jemeni ellenféllel kezd. Az előkelő helyen rangsoroltak alighanem könnyen veszik az első akadályt.

Az eredetileg 44. helyre rangsorolt Almási Zoltán az első fordulóban a katari Al-Modiahkival mérkőzik meg, nagymesterünk az első partiban sötét lesz. A hazai rangsorban harmadik Almási remélt, elvárt továbbjutása után a spanyol Vallejo Pons ellen csatázhat. Nehéz ellenfelet kapott junior világbajnokunk, Ács Péter. A legutolsó Európa-bajnokság ezüstérmesével, a boszniai Predrag Nikoliccsal küzd, pontosan 100 Élő-pont a különbség kettőjük között. A bledi sakkolimpián oly nagy sikerrel a válogatottunkban debütáló paksi nagymester rossz szériájának végre meg kell szakadnia. Ennek a párharcnak a győztese a Landa-Movszeszian mérkőzés nyertesével mérkőzik meg, s a harmadik fordulóban már Topalov lehet az ellenfél.

Az első forduló egyik slágermeccse a világ jelenleg legfiatalabb nagymestere, a norvég Magnus Carlsen és a két évvel korábbi junior világbajnok, a német színekbe átigazolt Levon Aronyian csatája lesz. Az elődöntőig kétjátszmásak a páros mérkőzések, 1-1 esetén tie-break dönt. Az időkontroll 90-90 perc az első negyven lépésre, majd 15-15 perc a parti befejezéséig, mindkét esetben még 30 másodperc a jóváirás lépésenként. A játszmákat a www.wcc2004.fide.com honlapon lehet élőben követni.

Verőci Zsuzsa