Vágólapra másolva!
Tripoliban, a kieséses rendszerű világbajnokság második fordulójában Almási Zoltán rapid rájátszásban győzött a spanyol Francisco Vallejo Pons ellen. Nagymesterünk a kínai Ye Jiangchuannal játssza következő meccsét.  Ács Péter drámai csatában kényszerült búcsúzni, villámpartikban kapott ki a szlovák Szergej Movszesziantól. Kiemelt versenyzők egész sora szenvedett vereséget. A második kör 32 mérkőzéséből tizenheten "pótvizsga" nélkül nyertek, öt párharc csak a "hirtelen halál" partiban dőlt el.

Sokan szeretik, de még többen gyűlölik a világbajnokság lebonyolítását, a kieséses rendszerű szisztémát. Az első forduló hatvan mérkőzéséből 23 fejeződött be rájátszásban, a második kör 32 összecsapásából 15 párharc ért véget a hosszabbításban. Óriási feladatot ró a nagymesterekre, hogy egy játéknapon esetleg négy különböző időbeosztás mellett kell küzdeniük. Almási Zoltán a rapid rájátszásban harcolta ki a továbbjutását, Ács Péter a villámpartikban szenvedett vereséget esélyesebb ellenfelétől.

A spanyol Francisco Vallejo Pons elleni első partijában Almási igen biztatóan állt, de végül döntetlenre rontotta állását. A második játszmában nagymesterünk megjárta a poklot. A megnyitást jobban ismerte, mint ellenfele, s ismét előnybe került. Egy-két pontatlanság után azonban Vallejo lendült akcióba, s minőséget kasszírozott. Almási szinte reménytelen helyzetbe került, de az idegek harcában a spanyol hibázott, a kapkodásban nagymesterünk örökös sakkal megmenekült.

Rövid szünet után jöhetett a rapid tempójú túlórázás. A sorsolás Vallejonak kedvezett, s ismét a világos bábukat vezethette. A spanyol négyeshuszárjátékban azonban még van mit tanulnia, ismét Zoli tudott többet a variról. A sorozatos cserék után Vallejo még sokáig hasztalanul próbálkozott, megszületett a harmadik döntetlen is. A második rapid összecsapás eldöntötte a párharcot.

Ezúttal a szicíliai védelemben csatáztak, s Almási fokozatosan játszotta túl ellenfelét. A végső centrumáttörés meghozta a sikert, nagymesterünk a 21. helyen kiemelt Vallejo Pons legyőzésével a legjobb 32 közé került.

Ács Péter remek partiban aratott győzelemmel várta a keddi folytatást. Az angol megnyitású játszmában azonban gyorsan hátrányba került, Szergej Movszeszian kiharcolta a rájátszást. A szlovák nagymester győzelemmel kezdte a rapid párbajt, de Péter ismét pazarul támadott. Megismételték az első játszmát egészen a 20. lépésig, ekkor javítást vélt felfedezni Movszeszian.

Kellemetlen meglepetés érte, jól előkészített tisztáldozattal nagymesterünk szétrombolta a szlovák sakkozó királyállását, s kiegyenlített. Remekül állt az első villámjátszmában is, de egy sakkvaksággal anyagi hátrányba került, s ez megpecsételte sorsát. Movszeszian sötéttel is nyerni tudott, Ács búcsúzni kényszerült. Tripoliban a paksi nagymester várakozáson felül szerepelt.

A kiemeltek közül sokan nem "élték túl" a második fordulót. A rangsorban hatodik angol Nigel Short sorsa már az első partiban elszenvedett vereség után megpecsételődött, bástyaelnézése végzetesnek bizonyult, a lengyel Kraszenkow lépett tovább. Hat sorozatos döntetlen után a nyolcadik kiemelt orosz Vlagyimir Malahov elbukott a "hirtelen halál" partiban, a kubai Dominguez folytathatja a küzdelmet. A kilencedik holland Ivan Szokolov is csomagolhat. A világbajnoki szisztéma talán leglelkesebb híve, a FIDE alelnöke, a grúz Zurab Azmaiparasvili is megbotlott. Nem jutott tovább a belga Gurevics, a fehérorosz Alekszandrov és a moldáviai Bologan sem.

Öt párharc csak a véghajrában dőlt el. Többek között a kínai Ye Jinagchuan, Almási Zoli következő ellenfele is "rulettet" játszott, nehezen bírt honfitársával. Az azeri fiatalok, Radzsabov és Mamedgyarov hat-hat sorozatos döntetlen után a mindent eldöntő játszmát nyerték meg.