Vágólapra másolva!
Nincs pánikhangulat a US Postalnál amiatt, hogy az ötszörös Tour de France-győztes Lance Armstrong nem tudta megnyerni a Dauphiné Liberét. Johan Bruyneel szerint Jan Ullrichra, Iban Mayóra és Tyler Hamiltonra kell majd nagyon figyelni az idei Touron.

Azt mondják, minden sikeres férfi mögött áll egy nő; a mondás kissé módosított változata a sportra is áll, különösképpen az igazi csapatmunkát igénylő országúti profi kerékpársportra. A szakágat 1999 óta megingathatatlanul uraló Lance Armstrong diadalai mögött tavalyig hitvese és három gyermeke - ebből egy ikerpár - édesanyja állt, néhány hónapja pedig a lehengerlő külsejű countryénekesnő, az Armstrongnál (32) ugyan tíz évvel idősebb, de tíz évvel fiatalabbnak látszó Cheryl Crow (42). Van azonban még valaki, aki - bár hímnemű - legalább annyira fontos tagja az Armstrong-teamnek, mint az említett hölgyek: Johan Bruyneel, a zseniális belga szervező, a US Postal-Berry Floor csapat, Armstrong gárdájának igazgatója.

Azé a csapaté, amelyet 2005. január 1-től már Discovery Channel Teamnek hívnak, ugyanis a főszponzori pozícióban a piacvezető természetfilm-csatorna váltja fel az Armstrongéktól távozó - a legnehezebb időkben, a Cofidis kiszállása után, a kerékpáros rákból történő lábadozása idején csatlakozó - US Postalt. Nos, a legendás menedzser-igazgató szerint Armstrongban még maradt egy-két Tour-győzelemhez szükséges energia...

A Madridban élő Bruyneellel a Marca riportere készített interjút. "Természetesen az örök ellenfél, a svájci körversenyt megnyerő német Jan Ullrich lesz Lance legnagyobb riválisa a július 4-én rajtoló Touron, de a spanyol Iban Mayo, a Dauphiné Liberé bajnoka, az Euskaltel frontembere, továbbá az amerikai Hamilton és a spanyol Heras is az esélyesek közé tartozik. Hogy mást ne mondjak, Mayo és Hamilton meg is előzték Lance-t a Dauphiné Liberén" - magyarázta Bruyneel.

- Mivel magyarázta a vereséget?
- Azzal, hogy Mayo és a korábbi években a mi csapatunkban versenyző Hamilton most erősebbek voltak Lance-nél. No meg a csapatok, az Euskaltel és a Phonak is igen jól teljesítettek. Megjegyzem, nem azzal a szándékkal indultunk a versenyen, hogy feltétlenül megnyerjük - Lance-nek a Touron kell csúcsformában mennie -, ettől függetlenül mellbevágó volt, mennyit ránk vertek a Mount Ventoux, a leggyilkosabb csúcs megmászásakor.

- Pánikhangulat uralkodott el a US Postalban?
- Erről szó sincs, viszont egy kis aggódás tagadhatatlanul érzékelhető.

- Persze, hiszen a korábbi években Lance tarolt a Dauphinén...
- Csakhogy most másmilyen volt a felkészülés menetrendje. Nem terveztünk győzelmet ezen a versenyen. Megmondom, miért: öt hét volt még hátra a Tour hegyi szakaszaiig, és öt héten keresztül képtelenség tartani a csúcsformát. Azonkívül leszűrtük a tapasztalatokat a tavalyi Dauphinéből, abból, hogy ott nagyon kihajtotta magát Lance, meg esett is egy hatalmasat, s mindez visszaütött a Touron. Sokkal nehezebben nyerte meg, sokkal több gondja akadt, mint a korábbi években. Nyilvánvaló volt számunkra, hogy változtatnunk kell. Lazábbra vettük az idei Dauphinét

- És mi lesz, ha Mayo és Hamilton megőrzik kirobbanó formájukat a Tourig?
- Semmi. Úgy gonduljuk, még a Tour rajtjára sem szabad elérnie Lance-nek a csúcsformát, ugyanis idén a szokásosnál később jönnek a hegyi szakaszok. Felkészülten akarunk érkezni a rajthoz, de úgy, hogy még legyen hely és idő a javulásra.

- Tényleg nem aggasztja önöket Mayo drámai javulása?
- Bízunk benne, hogy Lance idén is képes lesz legalább az elmúlt évek szintjén tekerni. Ettől függetlenül be kell látnunk: Mayo most már nem csupán egy-egy szakasz megnyerésére alkalmas, hanem az egész Tour egyik esélyese. De pontosan ezért a lelki teher is nagyobb lesz rajta...

- Megfordul a fejükben, hogy esetleg nem Lance nyeri a viadalt?
- Ez minden évben reális lehetőség, ugyanis rengeteg a bizonytalansági tényező. Mégis töretlenül bízom Armstrongban.

- Emlékeznek arra, hogy 1996-ban, amikor Miguel Indurain - aki előzőleg ugyancsak ötször nyerte zsinórban a Tourt - győzött a Dauphinén, utána elbukta a hatodik Tour-győzelmét?
- Hogyne, és elemeztük is a tanulságokat, miként a tavalyi Tour tanulságait is, amikor Lance-t hajszál választotta el a vereségtől.

Ami a Discovery Channel-szerződést illeti, az 2007 végéig szól, tehát ezek szerint Armstrong még további három szezont tervez az idein kívül. Optimális esetben kilencszeres Tour-győztesként vonulhat vissza, hacsak közbe nem jön valami - ami lehet formahanyatlás vagy bármilyen, doppinggal kapcsolatos probléma. Az amerikai kerékpáros egyébként bejelentette, hogy rajthoz kíván állni az athéni olimpián is - 2000-ből, Sydneyből már rendelkezik egy bronzéremmel az egyenkénti indításos időfutamból. Armstrong azt is elmondta, hogy 2006-ban esetleg változtat prioritásain, és elindul a Giro d'Italián, amelyen még sohasem győzött.

Ch. Gáll András