Társoldalunk:

Kaszimdzsanov megnyerte a döntő második partiját

Tripoliban, a világbajnoki döntő második fordulójában az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov világossal győzött. Az angol Michael Adams kedvenc orosz huszárjátékában szenvedett vereséget. A megnyitásban Kaszimdzsanov Lékó Péter receptjét játszotta meg, s kedvezőbben állt. A vezércsere után világos fokozta előnyét, de időzavarban mindketten hibáztak. Kaszimdzsanov szabadgyalogja eldöntötte a játszmát, s a hatjátszmás mérkőzésen 1,5-0,5-re vezet.

Magyar-lengyel: vendég-fölény a második napon
Átvette a vezetést a máso-dik nap után az olimpiai harmadik lengyel válogatott az Eb-ezüstérmes magyar csapattal szemben a Szeged-en zajló nőisakk-mérkőzésen. Az első napot követően még egypontos (2,5-1,5) hátrányban álló vendégek szerdán a négy partiból hármat megnyertek, a negyediket pedig döntet-lenre hozták, így 5-3-as előnnyel várják a folytatást. A nyolcnapos találkozó má-sodik napján a magyarok közül egyedül Mádl Ildikó nem veszített, ő világossal remizett Monika Socko ellen.
Eredmények, 2. forduló:
Mádl Ildikó - Monika Socko döntetlen
Marta Zielinska - Medvegy Nóra 1-0
Gara Anita - Iweta Radziewicz 0-1
Joanna Dworakowska - Vajda Szidónia 1-0
Az állás: 5-3. (MTI)
A líbiai fővárosban zajló sakkvilágbajnoki döntő első játéknapján az angol Michael Adams világossal gyorsan remizett, s ez a kedvező rajt alaposan felbátorította Rusztam Kaszimdzsanovot. Az üzbég nagymester Tripoliban már négy nagy skalpot megszerzett, az ukrán Vaszilij Ivancsukot, Almási Zoltánt, az orosz Alekszander Griscsukot és a bolgár Veszelin Topalovot búcsúztatta, s az angol sakkozót is kellemetlen meglepetés érte párharcuk második napján.

Adams hat meccset nyert meg, veretlen maradt, egyszer sem kényszerült "pótvizsgázni". Kedvenc orosz huszárjátékában azonban érzékeny vereséget szenvedett. Az üzbég nagymester Lékó Péter receptjét játszotta meg, amelyben Wijk aan Zee-ben remek támadójátszmát nyert Griscsuk ellen. Világos védett szabadgyalogja miatt kedvezőbben állt, a vezércsere csak fokozta előnyét. Kölcsönös időzavarban mindketten pontatlankodtak, Adams kihagyott egy nagy lehetőséget, amely után már vígan nézhetett volna a jövőbe, ehelyett Kaszimdzsanov szabadgyalogja győzedelmesen tört előre.

A második játszma eredménye:
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2652) - Michael Adams (angol, 2731) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 55)

A világbajnoki döntő állása:
Adams (angol, 2731) - Kaszimdzsanov (üzbég, 2652) 0,5 - 1,5 (döntetlen, 0 - 1)

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK