Vágólapra másolva!
Tripoliban az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov győzelmével fejeződött be a kieséses rendszerű világbajnokság. Az angol Michael Adams elleni hatjátszmás döntője 3-3-ra végződött, s rapid rájátszás döntött. Az első játszmában Adams fölényes állásban oly sokat hibázott, hogy el is vesztette a partit. A második összecsapás során a világossal játszó Kaszimdzsanov nem adott esélyt ellenfelének, összesítésben a 4,5-3,5-tel az üzbég nagymester lett Garri Kaszparov kihívója.

A líbiai fővárosban megrendezett FIDE világbajnokság a meglepetések versenye volt. Óriási szenzációként a 28. helyre rangsorolt üzbég Rusztam Kaszimdzsanov győzelmével ért véget a 124 résztvevővel megrendezett kieséses rendszerű torna. Nem túlzás, a sakkvilágot sokkolta a végeredmény. A nagy adok-kapok jegyében zajlott hatjátszmás döntő, ahol Michael Adams kétszer is kiegyenlített, a hatodik partiban kezében, a vezérében volt a végső győzelmet jelentő esély.

A rapid rájátszás első partijában minőséget nyert, fölényes állásban sorban húzta a gyengébb lépéseket, s a végén még el is bukta a partit. A második összecsapás során már nem volt reális esélye, a spanyol megnyitás csereváltozatában sötétnek szinte lehetetlen csodát művelnie.

Michael Adams pályafutása során immár sokadszor, a siker küszöbén megbotlott. A legelső, az 1997-es groningeni világbajnokságon Viswanathan Anand ellen a "hirtelen halál" partit vesztette el. Két év múlva az elődöntőben az örmény Vlagyimir Akopjantól kapott ki, 2000-ben Ananddal szemben szintén az elődöntőben szenvedett vereséget. Tripoliban egészen a döntőig magabiztosan játszott, egyszer sem kényszerült rájátszásra.

A 24 éves Rusztam Kaszimdzsanov az 1994-es szegedi korcsoportos világbajnokságon harmadik volt. Azt a versenyt Lékó Péter nyerte meg, s a bajnoki cím szempontjából döntő partiban legyőzte az üzbég titánt. Kaszimdzsanov a játszma elvesztése után sírva fakadt, s kevéssé méltányolta Péter vigasztaló szavait: "Érvényesült a papírforma". Aligha reménykedhetett abban, hogy tíz év elteltével - hála a világbajnoki rendszernek - K.O világbajnok lesz.

Kaszimdzsanov remekül állta a sarat, számtalan rosszul álló partit mentett meg, nehéz állásokban sem vesztette el a fejét. Esélytelenként fordulóról-fordulóra jutott előre. Már az első körben "pótvizsgázott", a 32 közé gond nélkül jutott, s ezzel megismételte korábbi világbajnoki szerepléseinek maximumát. Az ukrán Ivancsukot a rájátszásban tréfálta meg, Almási Zoltán ellen 2-0-ra nyert, fájdalmas emlék, hogy nagymesterünk mekkorát hibázott fölényes állásban.

Kaszimdzsanovot a negyedik kiemelt orosz Griscsuk sem tudta megállítani, ekkor sem panaszkodhatott balszerencsére az üzbég sakkozó. Az elődöntőben az első helyre rangsorolt bolgár Veszelin Topalov is összeroppant az esélyesség súlya alatt. A FIDE új világbajnoka Tripoliban 30 játszmát vívott, 13-szor nyert, 14 partija döntetlennel végződött, s háromszor szenvedett vereséget. Tiszteletet parancsoló eredmény, csak a partik minőségével szemben van jogos kifogásunk.

A foghíjas mezőnyben elért sikerével Garri Kaszparov kihívója lett. Tripoliban a rendezők nagyszerű körülményeket biztosítottak, a FIDE vezérkara mégsem lehet maradéktalanul elégedett, hiszen a helyszín miatt szupernagymesterek egész sora maradt távol. A sakkvilág megosztottsága pedig nem csökkent, hanem inkább nőtt a líbiai világbajnokság okán.

a világbajnoki döntő végeredménye:

Rusztam Kaszimdzsanov

üzbég, 2652

0,5

1

0

10

0,5

10,5

4,5

Michael Adams

angol, 2731

0,5

0

1

01

0,5

00,5

3,5