Vágólapra másolva!
Hétfőn a veszprémi 3,5 km-es prológgal megkezdődik a 31. magyar kerékpáros körverseny, a Tour de Hongrie, amelyen rangos mezőny, 14 ország 100 versenyzője áll rajthoz.

A hétnapos viadal csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, több újdonság is van az elmúlt években megszokottakhoz képest. Ilyen, hogy az összetettben (sárga), a hegyi versenyben (kék) és a sprint pontversenyben (piros) élen álló kerekesek mellett a legjobb magyar induló is megkülönböztető trikót hord majd (bordó).

A nemzetközi szövetség (UCI) hivatalos versenynaptárában - idén először - 2,6-szoros szorzóval szereplő esemény útvonala a márciusban meghirdetetthez képest minimálisat változott, ugyanis a keddi első, a Balatonföldvár-Balatonfüred etapon a nyugati helyett, keleti irányba kerüli majd meg a karaván a Balatont. A hét nap során így 101 településen áthaladva, összesen 853,5 km-t kell teljesítenie a mezőnynek.

Külön érdekességet ígér a második, a negyedik és a hatodik (záró) szakasz befutója, ugyanis Pécsen egy 10, Miskolcon egy 30, míg Budapesten egy 3,3 km hosszú pályán köröznek majd a versenyzők a célba érkezés előtt. Az idei, 1,8 millió forint összdíjazású Tour de Hongrie legkeményebb szakasza a szombati Mezőkövesd és Kékestető közötti 148 km-es etap lesz.

Itt - a verseny történetében először - egymás után kell felmászni Magyarország két legmagasabb csúcsára, a Galyatetőre és Kékestetőre. Ennek, valamint a vasárnapi záró szakasznak különleges sztárvendége is lesz a világ legrangosabb kerékpárversenyének, a jelenleg is zajló Tour de France-nak a főszervezője, Jean-Marie Leblanc személyében.

A körverseny több, elsősorban a pályaszakágban klasszisnak számító kerekes számára az utolsó felkészülési állomást jelenti, így rajthoz áll többek között a kétszeres olimpiai bajnok Jens Lehmann is. A szervezők az amatőrökre is gondoltak, ezért hétfőn Veszprémben, pénteken Miskolcon és szombaton a Kékesen rendeznek számukra külön versenyeket.

A 31. Tour de Hongrie programja:
hétfő: prológ: Veszprém 3,5 km, egyéni időfutam
kedd: 1. szakasz: Balatonföldvár-Balatonfüred, 178 km
szerda: 2. szakasz: Balatonföldvár-Pécs 167 km
csütörtök: 3. szakasz: Békéscsaba-Gyula-Békéscsaba, csapat időfutam 45 km
péntek: 4. szakasz: Karcag-Miskolc 180 km
szombat: 5. szakasz: Mezőkövesd-Kékestető 148 km
vasárnap: 6. szakasz: Gyöngyös-Budapest 132 km